Home

Achtergrond

Handel in ramlammeren trekt wat aan

De prijs van ramlammeren is dinsdagochtend op de veemarkt in Leeuwarden met €2,50 verhoogd.

De maximale prijs voor de lammeren ligt daarmee op €122,50 per lam. De handel in de lammeren was naast de prijsverhoging duidelijk vlotter dan in de afgelopen weken; kopers willen de lammeren weer graag hebben.

Oorzaak van de aangetrokken vraag is een daling van het aanbod aan kwalitatief goede ramlammeren uit Engeland. Nederlandse slachterijen willen kwaliteitsvlees blijven aanbieden en schakelen daarom langzaamaan over op Nederlandse lammeren.

Grotere vraag naar ooilammeren

Bij de ooilammeren is nog geen sprake van een grotere vraag, maar ook daar was de handel wel wat vriendelijker en kon de prijs stabiel noteren. De maximale prijs ligt op €92,50 per lam. Slachtschapen zijn nog steeds goed te verkopen bij stabiele prijzen die tot €120 noteren.

Elk jaar neemt het aanbod van Engelse lammeren vanaf februari af en neemt de vraag naar de Nederlandse lammeren toe, dat zal nu niet veel anders zijn. Of de prijs direct verder stijgt, is nog even de vraag. Handelaren hopen in elk geval wel op meer geld; zij hebben de lammeren veelal duur aangekocht in de zomer en komen met de huidige prijzen niet uit de kosten.

Prognose: stabiel tot iets duurder.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.