Home

Achtergrond

Handel in lammeren start moeizaam

Zowel voor de ooi- als ramlammeren werd er dinsdagochtend minder betaald.

Het nieuwe jaar start met een moeizame handel in lammeren. Zowel voor de ooi- als ramlammeren werd er dinsdagochtend minder betaald. De ramlammeren boven 25 kilo daalden €5 in prijs naar maximaal €120 per stuk. Ooilammeren werden voor €2,50 minder verkocht, met maximaal €95 per lam.

Voldoende aanbod

De verkoop van de ramlammeren blijft last houden van het aanbod van Engelse lammeren, die zowel levend als geslacht naar het vasteland komen. Bij de ooilammeren is er vraag vanuit Frankrijk, maar dan wel voor lagere prijzen. Duitse inkopers hebben nog geen interesse in de Nederlandse lammeren, zij hebben zelf nog voldoende aanbod.

Door de prijsdalingen in Nederland is het prijsverschil met de Engelse en Ierse lammeren niet meer zo groot als een paar maanden geleden. Toch hebben de Nederlandse lammeren een achterstand op de Engelse en Ierse lammeren door het grote aanbod uit die landen. Door dit grote aanbod kunnen slachterijen en handelaren uniformere koppels leveren. Als een slagerij de buitenlandse karkassen bestelt, dan kan hij meerdere karkassen van hetzelfde gewicht en kwaliteit geleverd krijgen. Bij de Nederlandse karkassen wisselt dat.

Het ziet er nog niet naar uit dat de handel in lammeren snel zal verbeteren. De prijzen blijven dan ook nog even onder druk staan.

Prognose: moeizame handel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.