Home

Achtergrond

Beursjaar begint zonder grote klappen

Beurskoersen zijn het jaar aanzienlijk rustiger begonnen dan een jaar geleden.

Toen leidde onzekerheid over de Chinese economie tot paniek. Toch zijn beleggingsexperts niet bijster optimistisch over 2017. Het aantreden van Donald Trump als president van de VS brengt de nodige onzekerheid met zich mee. De VS is de grootste economie wereldwijd maar niemand weet exact wat Trump gaat doen.

AB Foods grootste verliezer

De grootste verliezer van de afgelopen week is AB Foods. Het Britse bedrijf combineert suiker en kledingwinkels en heeft veel te verliezen bij een Brits vertrek uit de EU. Premier Theresa May zal volgens de laatste berichten vermoedelijk in maart een officiële aanvraag voor ‘Brexit’ indienen in Brussel. De koers van het aandeel AB Foods daalde met 4% tot 26 pond, waar het vorig jaar nog een top wist te bereiken van ruim 34 pond.

Enig optimisme over Braziliaanse economie

Veel beter verging het Brasil Foods. In Brazilië is het nieuwe beursjaar met enig optimisme begroet. Banken denken dat de Braziliaanse economie na jaren van krimp wel de bodem bereikt heeft. Een vetpot is het niet. De meeste ramingen gaan uit van 0 tot 0,5% groei in 2016. De regering meldt dat mede door de lage waarde van de munt in 2016 het grootste handelsoverschot ooit is gerealiseerd. Dat is dan weer vooral te danken aan de export van agrarische producten.

Vleesconcern Brasil Foods staat in Brazilië in de schaduw van het veel grotere JBS, maar de onderneming zet stappen die positief worden ontvangen door beleggers en bankanalisten die het aandeel volgen. Het bedrijf doopte deze week haar halal-divisie in Dubai om tot ‘One Foods’ en kondigde een ambitieus plan aan om te groeien in het Midden-Oosten en de islamitische wereld. Het is een markt die volgens het bedrijf de komende decennia sterk zal groeien.

Brasil Foods zoekt investeerders voor halal-divisie

Het bedrijf zoekt grote investeerders die deze groei mede willen financieren. Een beursgang van het onderdeel zou $1,5 miljard moeten opleveren. One Foods bestaat uit 10 fabrieken en 15.000 werknemers, en is met kip goed voor een marktaandeel van 45% in rijke golfstaten als Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische emiraten. Het aandeel klom naar ruim 15 real.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.