Home

Achtergrond 2 reacties

Vion-topman sluit Chinese investering in Vion niet uit

CEO Francis Kint van vleesconcern Vion sluit een Chinese investering in vleesconcern Vion niet uit.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst in Rotterdam, waarbij Vion feestelijk stilstaat bij de recordexport van varkensvlees naar China dit jaar. Tot en met augustus ging er 200.000 ton varkensvlees naar China dit jaar, een verdrievoudiging ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder.

'China belangrijk voor inkomen Nederlandse varkenshouders'

Kint zegt dat de Chinese markt een belangrijke pijler is voor het inkomen van de Nederlandse varkenshouders. Het vormt een belangrijke afnemer van delen van het varken die in Europa niet gewild zijn, zoals orgaanvlees en producten als varkenskoppen en varkenspoten. Welk aandeel de afzet van de varkensdelen naar China vormt voor de prijs voor de Nederlandse producenten, kan Kint niet zeggen.

Vermarkting varkensdelen en prijs voor varkenshouders

“Hoe beter we deze delen kunnen vermarkten, hoe beter de prijs voor de varkenshouders hier”, zegt Kint. Nog niet alle slachterijen van Vion zijn erkend om te mogen exporteren naar China, maar hier wordt aan gewerkt. Ook is het vleesconcern al zes jaar bezig om de export van varkensmagen mogelijk te maken. De verwachting dat deze erkenning binnen niet al te lange tijd rond is. Vion werkt samen met de Nederlandse en Europese overheid ook aan de toelating van Nederlands en Europees rundvlees in China.

Nog niet alle slachterijen van Vion zijn erkend om te mogen exporteren naar China, maar hier wordt aan gewerkt.

Recentelijk presenteerde de CEO van Vion zijn toekomstplannen. Vion heeft substantieel geld nodig om bestaande productielocaties verder te moderniseren en de capaciteit uit te breiden. Vion is nu nog volledig eigendom van NCB Ontwikkeling, een investeringsmaatschappij van ZLTO. Hoe het bedrijf de investeringen wil financieren, is nog niet bekendgemaakt.

Financiering vanuit China: 'We staan nog aan begin van proces'

Kint sluit financiering vanuit China niet uit, maar zegt dat de Raad van Commissarissen daar uiteindelijk een besluit over zal nemen. “We staan nog helemaal aan het begin van een proces. We moeten daarom nog geen mogelijkheden uitsluiten”, zegt de topman. Hoeveel geld nodig is voor de plannen, wil hij niet zeggen. In het verleden is aangegeven dat €180 miljoen nodig is om de slachterijen te moderniseren. Kint voegt eraan toe dat ook wanneer je wilt uitbreiden, er eerst financiële middelen moeten zijn om dat te kunnen doen.

Ook export van vers rundvlees

Vion wil zich naast de export van varkensvlees ook gaan richten op de export van vers rundvlees naar China. Veel Chinese klanten van varkensvlees hebben ook belangstelling om rundvlees van Vion te kopen, aldus Kint.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Chinezen investeren in VION. Prachtig zal iedere varkenshouder denken. Is het wel zo prachtig als de Chinezen, de afnemers van ons varkensvlees, het beleid, de prijs en de omvang gaan bepalen? Wat rest voor Nederland is De stront, het werk en vooral het risico dat invloed van je afnemer op jouw productie met zich mee brengt. Willen we dat?? Wil VION de Chinese markt voorzien van vlees, dan is het eenvoudiger en minder riskant om als tussen handel op te treden en de risico volle productie aan anderen te laten.

  • Jan van het Zand

    De export van rundvlees?
    Hebben melkveehouders daar geen belang bij ?

Of registreer je om te kunnen reageren.