Home

Achtergrond 12 reacties

Van Gaal adviseert de markt 'naar binnen' te halen

Volgens toponderneemster Annemarie Van Gaal zijn het altijd bedrijven die niet naar de markt luisteren die failliet gaan. Haar advies: "Schaats in de richting waar de puck heen gaat."

Aan spreuken en anekdotes geen gebrek tijdens de eerste Agrimeeting van LTO, afdeling Gelderse Vallei, maandagavond in Ede. Rasonderneemster Annemarie van Gaal verwees naar een uitspraak van ijshockeylegende Wayne Gretzky. Deze Canadees wordt gezien als de beste ijshockeyer ooit. Op de vraag waarom hij altijd wint antwoordde Gretzky: “Ik schaats altijd in de richting waar de puck heen gaat en nooit in de richting waar die vandaan komt.”

Panel geeft informatie

Een filosofie die naadloos aansluit op de wijze waarop Van Gaal zaken doet. Ze stoelt haar ondernemerskeuzes op de richting waarin de markt zich beweegt en valt niet terug op bestaande werkwijzen in een sector. Om er achter te komen in welke richting de markt zich beweegt, raadpleegt Van Gaal verkopers en winkeliers die haar product - in haar voorbeeld tassen - verkopen. Ze roept een panel bijeen en vraagt hen welke tassen aanslaan bij de klant en hoeveel die mogen kosten. De tassen die gewild zijn en een goede prijs opbrengen, neemt ze in productie. Het panel noemt ze de 'raad van inspiratie'.

Kwetsbaar opstellen

Van Gaal participeert in 15 bedrijven en adviseert ondernemers. Op de avond van LTO Gelderse Vallei zaten 600 bezoekers in de zaal, waarvan het merendeel boer is. Volgens Van Gaal wijken de aanwezige boeren totaal niet af van ondernemers buiten de landbouw. De zakenvrouw en presentatrice kent twee soorten ondernemers. De ene groep houdt vast aan de bestaande werkwijze en zegt 'ik heb een prima product, dus men moet maar bij ons kopen'. De tweede groep zegt 'ik heb geen idee wat de markt exact vraagt, maar ik ga dat uitzoeken'. Laatstgenoemde groep staat volledig blanco in de markt. Het geval wil, zegt Van Gaal, dat het bij alle faillissementen die zij in haar loopbaan tegenkwam altijd gaat om bedrijven die in de eerste groep zitten. De eerste groep is wel heel gepassioneerd, maar stelt zich niet kwetsbaar op, volgens Van Gaal.

Op een heel ongedwongen en onderhoudende wijze hield Van Gaal de aanwezige landbouwers een spiegel voor. Uit de gebaande wegen treden en op een onconventionele wijze de markt op gaan, met ketenpartners of alleen: het kan echt, meent ze. Een Brabantse veehoudster die het lekkerste schepijs van Nederland maakt, is een van haar vele voorbeelden.

Voor Annemarie Van Gaal is het allemaal simpel. Zij moet niks hebben van marketingboeken en businessmodellen. Ze haalt markt ‘naar binnen’, zoals ze dat zegt. De eindgebruiker staat voor haar centraal. De LTO-leden Gelderse Vallei (Barneveld, Ede, De Liniedijk en Veluwerand) waren onder de indruk.

Interessant voor varkenshouders
Tijdens het derde symposium Ondernemen in de varkenshouderij krijgt u nieuwe concepten en ideeën uit de markt voorgeschoteld waarmee u uzelf kunt onderscheiden en daardoor economisch gezond kan blijven. Komt u ook?

De vijfde editie van Ondernemen in de varkenshouderij op 4 oktober 2018 staat geheel in het teken van innovatief ondernemen. Kom ook!

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ze maakt een grote denkfout: ze doet net alsof de agrarische markt een detailmarkt is, net als de markt voor tassen. De agrarische markt is een grondstoffenmarkt, net als de staalindustrie. Alleen de verwerkers kunnen er in enige mate een detailproduct van maken maar ook nog lang niet altijd. De retail dwingt de producenten immers tot het leveren van huismerken waarvan de prijszetting ook weer op dezelfde manier gaat als op de grondstoffenmarkt.

 • John*

  volgens mij ben je een ondernemer die in de eerste groep valt Bennie,

  Ook als grondstoffenproducent dien je naar de markt te kijken en mee te bewegen. Misschien is dat ook wel de kern van het verhaal van van Gaal, ondernemingen die in beweging blijven gaan niet failliet. Waarom een 10 jaren plan voor een boerenbedrijf? juist met een tik tok plan gaan de bedrijven verder komen. Een tik betekent een grote aanpassing en tijdens de tok wordt er geoptimaliseerd. hier voor zijn telkens 2 jaar uit te trekken of op jaarbasis..

 • alco1

  Hetzelfde kwam bij mij op toen ik het las Bennie.
  Producten buiten die grote markt is maar voor weinigen weggelegd.

 • farmer135

  Wij hebben een mooie zuivelcooperatie die de mark in de gaten houdt, en daarop
  inspeelt als dat nodig is.

 • farmerbn

  Weet Van Gaal wel wat een boerderij anno 2016 inhoud? Een melkveehouder kan niet even overstappen en een maand later komkommers telen. Tenzij die boer zijn toko verkoopt en een andere aankoopt. Wisselen van tasje is echt veel anders! Van Gaal moet eerst eens aantonen een goede boer te zijn voordat ze advies gaat geven. Het klinkt allemaal wel leuk maar we hebben al genoeg van dat soort mensen.

 • pinkeltje

  Voor het bedienen van nichemarkten heeft mevrouw Van Gaal gelijk. Voor de massa van de productie is een boer slechts grondstoffenleverancier. Als individu heeft de boer niks te vertellen. Wat zijn melk opbrengt staat op het briefje van de afrekening en dat is het dan. Voor jou 10 anderen.

 • info36

  Van Gaal? Lijkt wel familie van. Die is ook zo betweterig.

 • agratax(1)

  @John. Jouw opmerking betekent dat we onze landbouwproductie zo snel mogelijk moeten verplaatseb naar goedkoopte gebieden, dit doet de grondstoffen producent ook als zijn huidige gebied te duur wordt of hij gaat eisen stellen aan de lokale overheid om de werkgelegenheid (zijn bedrijf) veilig te stellen. Deze zaken zijn voor boeren nagenoeg onmogelijk omdat als je als landbouw bv. Nederland verlaat er 1,5 milj. productief land wordt achter gelaten en daarmee de voedselzekerheid een beetje onzekerder is geworden. Voedselproductie mag je uit etische gronden niet vergelijken met de productie van ijzererts, kopererts of olie en gas etc. Dit doen de economen wel en mede daardoor zijn er miljoenen mensen overal ter wereld, die honger hebben.

 • Timpie

  Zo te zien vallen 7 van de 8 reacties in de eerste groep...

 • Kaiser

  Van Gaal doet alsof alle landbouwproductie, net als bij tuinbouw, rechtstreeks naar de consument gaat. Bij akkerbouw en veehouderij is dat niet het geval. Bij deze beide sectoren gaat slechts 1/3 van de landbouwproductie rechtstreeks naar de consument, maar die andere 2/3 gaat rechtstreeks van boer naar boer. Als boer zaken doen met een andere boer is van een heel andere orde dan wanneer je als boer zaken doet met consumenten.
  Zou van Gaal ook weten hoe boeren onderling het beste zaken kunnen doen?

 • A1967

  Om bij de woorden van Wayne Gretzky te blijven, als hij alleen maar achter de puk aan zou schaatsen zou hij halverwege de wedstrijd bekaf zijn en zou hij vaak op zijn bek gaan, dus hij spaart af en toe zijn adem door ook vooruit te kijken, Vertaald naar de landbouw, als je alleen maar achter trends aanloopt wordt de kostprijs te hoog en prijs je je sowieso uit de markt.

 • John*

  Blind product blijven stampen en maar afwachten wat er voor betaald wordt, is prima zolang je maar weet dat je de laagte kostprijs hebt. Wat wij hier berijken om de kostprijs te verlagen gaat er aan de opbrengstkant weer net zo goed vanaf..

  Deze strategie loopt dood als je niet meer de laagste kostprijs hebt, dan zal je iets meer moeten doen om je marge op pijl te houden. De kwaliteit op een hoger niveau brengen of meer service leveren hier mogen wij boeren ons best op oriënteren. Jammer dat vele gewoon de kop in t zand stoppen en niet meer om zich heen kijken.

  Op een zinkend schip kan je vechten om wie als laatste verzuipt maar de uiteindelijke overlever is degene die is begonnen met het bouwen van een vlot en een andere koers is gaan varen..


Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.