Volgens toponderneemster Annemarie Van Gaal zijn het altijd bedrijven die niet naar de markt luisteren die failliet gaan - Foto: Koos Groenewold AlgemeenAchtergrond

Van Gaal adviseert de markt ‘naar binnen’ te halen

Volgens toponderneemster Annemarie Van Gaal zijn het altijd bedrijven die niet naar de markt luisteren die failliet gaan. Haar advies: “Schaats in de richting waar de puck heen gaat.”

Aan spreuken en anekdotes geen gebrek tijdens de eerste Agrimeeting van LTO, afdeling Gelderse Vallei, maandagavond in Ede. Rasonderneemster Annemarie van Gaal verwees naar een uitspraak van ijshockeylegende Wayne Gretzky. Deze Canadees wordt gezien als de beste ijshockeyer ooit. Op de vraag waarom hij altijd wint antwoordde Gretzky: “Ik schaats altijd in de richting waar de puck heen gaat en nooit in de richting waar die vandaan komt.”

Panel geeft informatie

Een filosofie die naadloos aansluit op de wijze waarop Van Gaal zaken doet. Ze stoelt haar ondernemerskeuzes op de richting waarin de markt zich beweegt en valt niet terug op bestaande werkwijzen in een sector. Om er achter te komen in welke richting de markt zich beweegt, raadpleegt Van Gaal verkopers en winkeliers die haar product – in haar voorbeeld tassen – verkopen. Ze roept een panel bijeen en vraagt hen welke tassen aanslaan bij de klant en hoeveel die mogen kosten. De tassen die gewild zijn en een goede prijs opbrengen, neemt ze in productie. Het panel noemt ze de ‘raad van inspiratie’.

Kwetsbaar opstellen

Van Gaal participeert in 15 bedrijven en adviseert ondernemers. Op de avond van LTO Gelderse Vallei zaten 600 bezoekers in de zaal, waarvan het merendeel boer is. Volgens Van Gaal wijken de aanwezige boeren totaal niet af van ondernemers buiten de landbouw. De zakenvrouw en presentatrice kent twee soorten ondernemers. De ene groep houdt vast aan de bestaande werkwijze en zegt ‘ik heb een prima product, dus men moet maar bij ons kopen’. De tweede groep zegt ‘ik heb geen idee wat de markt exact vraagt, maar ik ga dat uitzoeken’. Laatstgenoemde groep staat volledig blanco in de markt. Het geval wil, zegt Van Gaal, dat het bij alle faillissementen die zij in haar loopbaan tegenkwam altijd gaat om bedrijven die in de eerste groep zitten. De eerste groep is wel heel gepassioneerd, maar stelt zich niet kwetsbaar op, volgens Van Gaal.

Op een heel ongedwongen en onderhoudende wijze hield Van Gaal de aanwezige landbouwers een spiegel voor. Uit de gebaande wegen treden en op een onconventionele wijze de markt op gaan, met ketenpartners of alleen: het kan echt, meent ze. Een Brabantse veehoudster die het lekkerste schepijs van Nederland maakt, is een van haar vele voorbeelden.

Voor Annemarie Van Gaal is het allemaal simpel. Zij moet niks hebben van marketingboeken en businessmodellen. Ze haalt markt ‘naar binnen’, zoals ze dat zegt. De eindgebruiker staat voor haar centraal. De LTO-leden Gelderse Vallei (Barneveld, Ede, De Liniedijk en Veluwerand) waren onder de indruk.

Interessant voor varkenshouders

Tijdens het derde symposium Ondernemen in de varkenshouderij krijgt u nieuwe concepten en ideeën uit de markt voorgeschoteld waarmee u uzelf kunt onderscheiden en daardoor economisch gezond kan blijven. Komt u ook?

Beheer
WP Admin