Home

Achtergrond 4 reacties

TTIP lijkt verder weg dan ooit

Frankrijk en Oostenrijk pleiten voor een herstart van TTIP, een handelsverdrag tussen de EU en de VS, dat op felle kritiek uit boerenhoek kan rekenen. TTIP lijkt op sterven na dood.

Een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, TTIP genoemd, lijkt steeds minder waarschijnlijk. De agrarische vakbonden in Nederland zijn tegen het verdrag en kunnen opgelucht ademhalen. LTO Nederland is voor TTIP, mits het een gebalanceerd verdrag is. Volgens eerdere berekeningen was TTIP waarschijnlijk slecht geweest voor de Nederlandse vleessector, maar goed voor de zuivel en tuinbouw.

Volgens berekeningen was TTIP waarschijnlijk slecht geweest voor de Nederlandse vleessector, maar goed voor de zuivel en tuinbouw.

Meningen verdeeld over TTIP, EU en VS vér uit elkaar

Na ruim 3 jaar onderhandelen, liggen de EU en de VS inhoudelijk ver uit elkaar. De VS eisen meer markttoegang voor landbouwproducten als rundvlees en kippenvlees terwijl de EU eist dat de VS haar dienstenmarkt en openbare aanbesteding opent voor Europese bedrijven.

Internationale politieke verhoudingen verder verzuurd

Maar waar de onderhandelingsteams er misschien nog wel uit kunnen komen, zijn politieke verhoudingen verder verzuurd. De Duitse minister van economische zaken Sigmar Gabriel verklaarde eind augustus dat de TTIP-onderhandelingen mislukt zijn, al durft niemand dat te zeggen. De Fransen en Oostenrijkers pleitten vorige week voor een herstart.

Dat laatste is een diplomatieke middelvinger naar Washington en de Europese Commissie. De onderhandelingsteams hebben de afgelopen jaren 14 keer rechtstreeks op het scherpst van de snede onderhandeld, eindeloze en ingewikkelde rekensommen gemaakt en consultatierondes georganiseerd met burgers, bedrijven en politici.

'Landbouw uit verdrag halen'

Frankrijk en Oostenrijk eisten tijdens een EU-top in Bratislava vorige week nu dat de klimaatdoelen onderdeel worden van TTIP, dat een andere naam zou moeten krijgen. Volgens een persoon dichtbij de onderhandelingen zouden de Fransen er ook op aandringen landbouw uit het verdrag te halen. Voor de VS is het landbouwdossier waarschijnlijk het meest interessante dossier, waardoor een Europees voorstel van die aard een diplomatieke torpedo zou zijn.

Bovendien kan landbouw verdragsrechtelijk niet in het geheel uit het verdrag gehaald worden. Zowel de EU als de VS zijn lid van de wereldhandelsorganisatie WTO. Leden van de WTO mogen individuele landen alleen exclusieve handelsvoordelen bieden, als het gaat om een verdrag dat vrijwel alle handel omvat. Is slechts sprake van bijvoorbeeld de helft of driekwart van de handel, dan moeten alle voordelen ook aan andere WTO-lidstaten worden toegekend.

De landbouw kan verdragsrechtelijk niet in het geheel uit het TTIP-verdrag gehaald worden.

Amerikaanse verkiezingen

Eurocommissaris Cecilia Malmström zei in Bratislava dat TTIP niet dood is maar dat het 'minder en minder waarschijnlijk' is dat het kan worden afgesloten tijdens de regeerperiode Obama. De Amerikaanse president zal eindigen op 20 januari 2017. Nogal een probleem want presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump staan vijandig tegenover vrijhandelsverdragen.

Laatste reacties

 • vd m.

  Al een paar jaar wordt er achter gesloten deuren onderhandeld over dit nieuwe handelsverdrag tussen de EU en VS. Voorstanders spreken over de economische groei en banen die het verdrag ons gaat opleveren. Tegenstanders zeggen dat die cijfers (tenminste) sterk overdreven zijn en waarschuwen dat wij straks Amerikaanse chloorkippen en hormoonvlees in het schap hebben liggen.
  En dat is nog maar de tip van de ijsberg wat betreft de controverse. Onder het nogal intransparante oppervlak van de besprekingen wordt onderhandeld over een privaat tribunaal exclusief voor inversteerders en grote ondernemingen om de EU en VS aan te klagen als die beleid voeren dat hun commerciële belangen schaadt. Deze soort van private rechtsspraak heet 'ISDS'. De noodzaak hiervan ontgaat mij volledig. Zowel Europa als de Verenigde Staten hebben toch goed werkende rechtsystemen? Wat moet je hier als burger van vinden?
  Is ISDS voor jou acceptabel of gaat het te ver?
  LTO Nederland is voor TTIP, mits het een gebalanceerd verdrag is. LTO Nederland
  lees goed "de multinationals" krijgen hiermee de macht en dat is geen goede zaak, dus stem tegen TTIP!!!

 • HJ O R

  Gelukkig !

 • Bertus Buizer

  TTIP-onderhandelingen zijn verspilde moeite. Jolanta A. Kruszelnicka,
  UN Environmental Toxicologist and Human & Ecological Risk Assessment Expert, postte gisteren deze cartoon op Linkedin (waarschuwing: het plaatje kan schokkend zijn, maar de verwachtingen wat betreft een eventueel TTIP zijn dat ook): <>
  met als bijschrift: After the leaks showed what it stands for, could this be the end for TTIP? "The documents show that US corporations will be granted unprecedented powers over any new public health or safety regulations to be introduced in future. If any European government does dare to bring in laws to raise social or environmental standards, TTIP will grant US investors the right to sue for loss of profits...." Says "The INDEPENDENT"... <>

 • vd m.

  @Bertus Buizer, plaatje zegt genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.