Home

Achtergrond

Prijsvorming grootste pijnpunt voor Vlaamse boer

De moeilijke prijsvorming is momenteel het grootste pijnpunt voor de Vlaamse boer, aldus de Vlaamse Boerenbond. ‘’In zowat alle land- en tuinbouwsectoren staat de prijs onder druk. Terwijl dat de essentie is van ondernemen: een leefbaar inkomen hebben.’’ Dat zegt Sonja de Becker, sinds eind vorig jaar voorzitter van de Boerenbond, in een lang interview met de Vlaamse zondagskrant Zondag.

Volgens De Becker spelen verschillende factoren een rol: "De grond die onder druk staat en duur wordt. En de zwakke positie van de boeren in de totale keten. Onze boeren slagen er niet in hun toegenomen kosten door te rekenen in de prijs van hun product. Dat is een moeilijke uitdaging. Wij investeren veel in overleg met de andere schakels van de keten, zoals toeleveranciers en afnemers. Zij moeten beseffen dat een keten maar zo sterk is als de zwakste schakel. Maar ik kijk ook naar Europa, dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor landbouwbeleid. Europa heeft alle instrumenten van oude marktbescherming losgelaten, maar is vergeten een nieuw kader te creëren dat de markt corrigeert als die niet werkt.’’

'Boer moet zich kunnen indekken tegen prijsschommelingen'

Volgens de Becker moeten boeren en tuinders zich kunnen indekken tegen risico’s zoals prijsschommelingen op de wereldmarkt. "Je kan bijvoorbeeld een verzekeringssysteem opzetten dat door Europa financieel ondersteund wordt en zo betaalbaar is. Wie dan toetreedt, verzekert zich tegen prijsdalingen onder een bepaald niveau.’’

Europees landbouwbeleid 'faalt'

In het algemeen vindt ze dat het Europees landbouwbeleid faalt: "Dat is destijds opgericht met twee doelstellingen. 1.: Het voorzien van voldoende en betaalbaar voedsel voor de consument. Daar is men in geslaagd. En 2.: Het verzekeren van een redelijk inkomen voor de producent. Daar slaagt men niet meer in.’’

Heel veel Belgische peren gingen naar Rusland voor het handelsembargo inging. Die afhankelijkheid is een les voor de toekomst, zegt Vlaamse belangenbehartiger.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Heel veel Belgische peren gingen naar Rusland voor het handelsembargo inging. Die afhankelijkheid is een les voor de toekomst, zegt Vlaamse belangenbehartiger.
Foto: Jan Willem Schouten

Les trekken uit Russisch embargo

De voorzitter vindt wel dat de Vlaamse boeren en tuinders een les moeten leren uit het Russische embargo: "Als je een opportuniteit hebt zoals de Russische markt, dan kan je dat niet laten liggen. Anderzijds hebben we ons door die afhankelijkheid kwetsbaar opgesteld. Zowat een derde van onze peren ging naar Rusland. Dat is een belangrijke les voor de toekomst: we moeten onze eieren in verschillende manden leggen."

'Zowat een derde van onze peren ging naar Rusland. Dat is een belangrijke les voor de toekomst: we moeten onze eieren in verschillende manden leggen.'

Nieuwe afzetmarkten veroveren

"We merken wel dat het veroveren van nieuwe afzetmarkten een werk is van lange adem. Het is niet omdat er een protocol gesloten wordt in Brazilië of Canada, dat we meteen kunnen exporteren. En als we dan exporteren naar nieuwe markten, is dat vaak aan te lage prijzen. Daarom blijven we ook hopen op een snelle heropening van de Russische markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.