Home

Achtergrond 1148 x bekeken

Positief inflatienieuws in de maand september

De Duitse inflatie is in september gestegen tot het hoogste niveau sinds zestien maanden. Spaanse consumentenprijzen stegen in dezelfde maand voor het eerst sinds mei 2014.

Het zijn volgens sommige economen tekenen dat het extreem 'ruime' monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn uitwerking heeft. Met name in Duitsland en Nederland ligt het beleid onder vuur, terwijl de zuidelijke lidstaten er blij mee zijn.

De lage inflatie wordt bestreden omdat prijsdruk ertoe kan leiden dat consumenten aankopen uitstellen. Gezegd moet dat zowel de Duitse als Spaanse inflatie nog altijd laag is en als we kijken naar de Eurozone als geheel dan is de doelstelling van de ECB, een inflatie van bijna 2%, nog ver weg.

Hogere rente en stilzetten geldmachine

Een 'verkrapping' van het monetaire beleid – dus hogere rentes en het stilzetten van de virtuele geldmachine-, ligt voorlopig niet in het verschiet. Steeds meer analisten komen ondertussen tot de conclusie dat dit in de VS wel zo is. Een renteverhoging in december lijkt waarschijnlijk en dat zal de waarde van de dollar versterken. Goed voor onze export dus.

Deze week bleven koersen nog stabiel. De euro bleef ongeveer $1,12 waard. Ook de koers van het Britse pond bleef redelijk stabiel. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden schommelt rond -0,301%.

Of registreer je om te kunnen reageren.