Home

Achtergrond

Pond verzwakt

Het Britse pond is deze week in waarde gezakt. Was een euro vorige week nog 83 pence waard, donderdag was een euro ruim 85 pence waard.

Het is een kleine verzwakking; over het algemeen vallen de Britse economische cijfers mee. Dat komt deels ook omdat het gevreesde Britse vertrek uit de eurozone nog wel even op zich zal laten wachten.

Alles komt straks aan op de deal die het Verenigd Koninkrijk met de EU kan sluiten. De Britten willen toegang behouden tot de EU-markt. De EU maakt met de aanstelling van Guy Verhofstadt als hoofdonderhandelaar duidelijk dat ze het spel hard wil spelen. De Belg, voorstander van een Europese federatie, opende het vuur met de mededeling dat vrij verkeer van goederen wat de EU betreft ook vrij verkeer van personen moet betekenen.

Broze groei economie EU

De euro lijkt de komende periode zelf wat te kunnen verzwakken tegenover andere munten, en dan met name de dollar. Waar de Amerikaanse economie aantrekt, is Europese groei broos. Vorig kwartaal was sprake van een groei van 0,3%. De magere groei was mede gevolg van gedaalde importen, een teken van zwakke bestedingen, aldus ING-econoom Bert Colijn.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt ondertussen nauwelijks. De verwachting is dat het tarief, vaak referentie bij leningen, nog wel even zal blijven zweven rond de -0,30%.

Of registreer je om te kunnen reageren.