Home

Achtergrond 1352 x bekeken

Olieprijs stijgt na Opec-deal

De olieprijs schiet omhoog, nadat de leden van oliekartel Opec woensdag op hoofdlijnen een akkoord wisten te bereiken over het beperken van de olieproductie.

Dinsdag werd nog bijna $46 betaald voor een vat (159 liter) ruwe Brentolie. Donderdagochtend noteerde handelsplatform Behr.nl een prijs van ruim $48, een stijging van ruim 4% ten opzichte van dinsdag.

Medio augustus was de olie het duurst dit jaar en kostte bijna $51. De Opec-landen zijn goed voor circa 40% van de wereldwijde productie. Door minder olie te produceren, hopen de Opec-landen dat de prijs voor olie verder omhooggaat, zodat ze meer geld verdienen aan de export. De afgesproken productievermindering kan leiden tot een verhoging van de olieprijs van $7 tot $10 per vat. Dat is nodig, want de olieproducerende landen hebben flink last van de lage prijzen, omdat de inkomsten daardoor onder druk staan.

Deal bereiken over bevriezen olieproductie

Iran lag lange tijd dwars en wilde - na jaren van internationale sancties - niets weten van een productiebeperking. Na bemiddeling door Rusland is Iran toch overstag. In november moeten de afspraken worden vastgelegd in een formele overeenkomst. De komende tijd zullen de partijen dan ook verder overleggen over op welke niveaus de olieproductie bevroren zou moeten worden, om een deal te kunnen bereiken.

Analisten reageerden donderdag echter sceptisch op de onverwachte deal. Zij verwachten dat de gemaakte afspraken geen stand houden. Parallel aan de olieprijs, stegen ook de gas- en stroomprijs. APX noteerde €37,34 per KWh (gemiddelde piekprijs), TTF liet een gasprijs zien voor 2017 van 15,35 cent per kuub, 2018 is 15,88 cent. De dagprijs voor gas is 13 cent per kuub.

Farmers4all noteerde een dieselprijs van 86 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.