Home

Achtergrond 1123 x bekeken

Nog even geen hardere dollar

Financiële markten stonden deze week in teken van het Amerikaanse rentebesluit, waarbij stevig werd gespeculeerd op een renteverhoging.

Dat zou leiden tot een hogere waarde van de dollar en een waardedaling van de euro, wat goed is voor de export vanuit de eurozone. De ‘Federal Reserve’ hield echter zijn kruit droog, maar het bestuur van de centrale bank was wel sterk verdeeld.

De Amerikaanse economische groei staat een renteverhoging op zichzelf toe, maar de consument houdt nog steeds de hand op de knip en inkopers van bedrijven zijn nog weinig positief. Omdat een deel van het bestuur fel voor een directe renteverhoging was, lijkt de kans op een renteverhoging in december hoog. Het kan de Nederlandse agribusiness helpen.

Deze week daalde de waarde van de euro iets ten opzichte van een week geleden, tot $1,115.

Laag niveau pond

Tegenover het pond bleef de waarde vrij stabiel. De koers van het pond staat ten opzichte van de euro nog wel op een erg laag niveau. Een euro is nu 85 pence waard, tegen 73 pence bij aanvang van het jaar. Het is voor Britse afnemers dus een stuk duurder geworden om Nederlandse landbouwproducten te kopen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden ligt ondertussen vrij stabiel op -0,30%. Het tarief geldt vaak als referentie bij leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.