Home

Achtergrond 1 reactie

Minister hangt prijs aan verduurzaming veehouderij

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start een breed overleg over verduurzaming van de dierhouderij. Aan de gewenste maatregelen hangt een prijskaartje. Dat maakt het overleg realistisch.

De 'groene' landbouwminister Johannes Remmel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft grootse plannen op dierenwelzijnsgebied en de verduurzaming van de dierhouderij. Daarbij wil hij niet wachten op de rest van de Bondsrepubliek, dat duurt hem te lang. Vooral in de intensieve veehouderij ziet hij nog veel ruimte voor verbetering.

Vooral in de intensieve veehouderij ziet de Duitse minister nog veel ruimte voor verbetering van het dierenwelzijn en de verduurzaming.

Pluriforme, transgeen-vrije, productieve en concurrerende 'boerenlandbouw'

Om beweging te krijgen in de ontwikkeling in Noordrijn-Westfalen heeft hij een nota met standpunten opgesteld en vertegenwoordigers van de sectororganisaties en deskundigen uitgenodigd voor rondetafeloverleg, op 26 september. De bedoeling is dat consensus wordt bereikt over de standpunten van Remmel. Die wil 'een pluriforme, transgeen-vrije, productieve en concurrerende 'boerenlandbouw'. De zelfstandige gezinsbedrijven houden rekening met landschap, milieu en dierenwelzijn.

Duurzaamheidsambitie heeft economische consequenties

Remmel beseft dat dit betekent dat de landbouw in Noordrijn-Westfalen aan concurrentiekracht inboet. Hij erkent dat er een prijskaartje aan zijn duurzaamheidsambities hangt. Daarom heeft hij landbouwmarktbureau AMI en de universiteit van Göttingen laten doorrekenen wat de economische en maatschappelijke consequenties zijn.

Berekening AMI: inkomenssituatie van boer verslechtert

AMI windt er geen doekjes om. "De berekeningen laten zien, dat de inkomenssituatie van de producenten (boeren) in NRW door de maatregelen in het standpuntenpapier van het ministerie zichtbaar verslechtert", stelt AMI vast. Volgens het markt bureau zullen de resultaten 3 tot 20% dalen, afhankelijk van de sector. De zeugenhouderij krijgt het met 20% het zwaarst te verduren. In de vleesvarkenshouderij is de derving 9%. De resultaten in de vleeskuikenhouderij en de legsector dalen met respectievelijk 3% en 7%. “De hogere dierenwelzijnseisen zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de daling van het financiële resultaat", legt AMI uit.


 • Koeien op een Duits proefbedrijf dat onderzoek doet naar onder meer voeding en klimaat.<em><br /> Foto: Henk Riswick</em>

  Koeien op een Duits proefbedrijf dat onderzoek doet naar onder meer voeding en klimaat.
  Foto: Henk Riswick

 • Welzijnsvriendelijke varkensstal in Duitsland. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em>

  Welzijnsvriendelijke varkensstal in Duitsland.
  Foto: Henk Riswick

Landbouw in Noordrijn-Westfalen compenseren

De door de universiteit van Göttingen opgestelde studie voorziet op zijn beurt dat waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de productie uit Noordrijn-Westfalen zal verdwijnen naar regio's waar het goedkoper kan. Om dat tegen te gaan moet de landbouw in de deelstaat gecompenseerd worden voor maatregelen. Remmel ziet daarvoor mogelijkheden door middelen uit de milieuzuil van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) aan te wenden. Het rondetafeloverleg begint tegen deze achtergrond onder relatief realistische voortekenen en zonder al te veel luchtfietserij.

Minister Johannes Remmel. <br /><em>Foto: Joris Telders</em>
Minister Johannes Remmel.
Foto: Joris Telders

Eén reactie

 • DJ-D

  Een heel andere toon als hier in Nederland. Reeel en niet populistisch en vernederend. Althans zo komt de minister in dit stuk op mij over.

Of registreer je om te kunnen reageren.