Home

Achtergrond 3958 x bekeken 4 reacties

Mestvergisters draaien op halve kracht

De huidige mestvergisters draaien niet op volledige capaciteit. Het gemiddeld aantal vollasturen is in 2015 blijven staan op 4,2 duizend. Dat is de helft van het theoretisch maximum. Dat staat in het CBS-rapport Hernieuwbare energie in Nederland.

Mogelijk speelt hierbij mee dat co-vergisting van mest het momenteel moeilijk heeft door de hoge prijzen van de co-substraten en de lage prijzen voor elektriciteit. Volgens het CBS heeft het lage aantal draaiuren te maken met de hoge prijzen van vooral hoogcalorische co-substraten, waardoor deze minder zijn gebruikt. Laagcalorische stromen leveren minder biogas op per ton. Daar komt bij dat de veranderingen in het menu van de co-vergisters leidt tot toename van de risico’s op verstoring van het biologische proces. Met co-vergisting van mest wordt de productie van biogas uit het vergisten van mest, samen met andere plantaardige materialen bedoeld. Mais is een belangrijk co-product dat wordt meevergist. Vanwege de hoge prijzen wordt er steeds minder mais meevergist.

Toename mestvergisting

De schaalgrootte van de mestvergisting neemt toe. Was het elektrische vermogen per locatie eind 2005 nog 0,3 MW, eind 2015 was dat toegenomen tot 1,4 MW. De laatste jaren wordt steeds ruim 2 miljard kg natte biomassa vergist, waarvan ruim 60% mest was. In 2015 was dat met ruim 2,5 miljard kg en daarvan bijna 70% mest iets toegenomen. De totale mestproductie in Nederland was 76 miljard kg. Ongeveer 3% daarvan ging dus in 2015 de vergisters in.Een nieuwe ontwikkeling is de toename van de warmteproductie. Dit gaat vooral om extra warmtebenutting - bijvoorbeeld voor het drogen van het digistaat - op bestaande installaties waarvoor vanaf 2012 SDE-subsidie geldt.

Laatste reacties

 • John*

  misschien is dat nog niet zo stom. het plaatsen van een grotere motor zodat er op piekmomenten stroom geleverd wordt. de vergister zal dan wel effectief minder uren draaien maar dezelfde hoeveelheid stroom produceren tegen hogere prijzen.

 • mtseshuis

  Hoogwaardig voer en organische stof in mest vergisten is gewoon superstom! Afschaffen die hap

 • Arnens

  Eshuis heeft gelijk, onttrekken van organische stof aan de productie keten van land tot voedsel is roofbouw plegen op je grond. we moeten opzoek naar organische stof van buiten de landbouw om onze tekorten aan te vullen. Mineralenconcentraat terugkopen van je eigen mest die je levert, lijkt op korte termijn wel leuk maar is op langere termijn een ramp. Beter zou zijn om een systeem te ontwikkelen waarbij je op de boerderij de mineralen fosfor en stikstof zou kunnen winnen uit je mest zodat je deze kunt afzetten en de organische stof juist behouden blijft.

 • Insp.

  Er staat dat de co producten te duur zouden zijn. Zou het niet vooral ook te maken hebben met het eindproduct digistaat wat men aan de straatstenen niet kwijt kan omdat het als mest op een al overvolle mestmarkt moet worden afgezet. En beslist niet kan concurreren met gewone goede veilige mest.
  Co vergisting in Nederland is falliet!

Of registreer je om te kunnen reageren.