Home

Achtergrond

Lage olieprijs heeft steeds meer impact

De lage olieprijs blijft de gemoederen bezighouden. De gevolgen van de aanhoudende lage prijzen worden steeds meer zichtbaar.

Deze week werd bekend dat Saudi-Arabië (grootste olieproducent in het Midden-Oosten) overweegt een streep te zetten door meer dan $20 miljard aan overheidsprojecten, vanwege de lage olieprijzen. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg, eerder deze week.

De overheidsfinanciën van Saudi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, staan zwaar onder druk door de lage olieprijzen. Olie is goed voor het overgrote deel van de inkomsten van het land. De olieprijs is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd. Deze week noteerde Behr.nl een prijs rond €47 per vat (159 liter).

Pact om olieoverschotten aan te pakken

Saudi-Arabië en Rusland hebben deze week besloten een pact te willen sluiten om de huidige olieoverschotten aan te pakken. Mogelijk dat ook een bevriezing van de productie in het verschiet ligt.

Afgelopen week gebeurde er weinig met de prijzen voor gas en elektra. ATG noteerde donderdag 8 september een dagprijs van 11,28 cent per kuub. TTF sloot woensdag 7 september af met een gasprijs 2017 14,38 cent per kuub, 2018 is 15,22 cent en 2019 is 15,36 cent. Een lichte daling ten opzichte van vorige week.

Vraag naar elektriciteit stijgt

APX noteerde een elektraprijs van €35,4 per MWh voor piekuren. De vraag naar elektriciteit in Frankrijk neemt aanzienlijk toe onder invloed van het warme weer. Pas na het weekend neemt de windkracht in Nederland, België en Duitsland toe. Dit zal direct zijn weerslag hebben op het aanbod van stroom en de prijs.

APX noteerde donderdag 8 september een gemiddelde piekprijs van € 35,16 per MWh. Dit is een vergelijkbare prijs als vorige week.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.