Home

Achtergrond

Koers hoger door einde overnamepoging maker Milka

De koers van voedingsmiddelenbedrijf Mondelez noteerde afgelopen woensdag bijna 4,7% hoger op $45,02.

Dat heeft te maken met het definitieve einde aan de poging om de eveneens Amerikaanse chocoladefabrikant Hershey’s over te nemen. Samen zouden ze de grootste snoepfabrikant ter wereld zijn geworden. Mondelez is de bekend van merken als LU en Milka.

De mislukte overname die eind juni werd aangekondigd met een overnamesom van $23 miljard krijgt nu een opmerkelijk vervolg. Volgens persbureau Bloomberg wordt nu Mondelez zelf genoemd als een potentiële overnamekandidaat. Het bedrijf genereert driekwart van zijn omzet buiten de VS en heeft te maken met een sterk gestegen dollarkoers en trage groei in andere delen van de wereld. Een van de meest genoemde kandidaten om Mondelez op te slokken is het grotere voedingsconcern Kraft Heinz Co. Investeerders zagen kennelijk een overname van Hershey’s als een obstakel voor een grotere klapper.

Nog een opmerkelijk feit is dat een overname door Kraft Heinz zou betekenen dat Mondelez weer terugkomt bij het bedrijf waar het eerder deel van uitmaakte. Kraft werd in 2012 opgesplitst, vervolgens werd het onderdeel Kraft Foods in 2015 gefuseerd met Heinz door de grootaandeelhouders 3G Capital en Warren Buffet aldus Bloomberg.

JBS komt uit diep dal

Een flink stijging van de koers was er opnieuw voor de Braziliaanse vleesgigant JBS. Beleggers zien duidelijk brood in de voorgenomen herstructurering en ook de lage prognose voor voerprijzen wereldwijd spelen het bedrijf ook in de kaart. JBS komt overigens uit een diep dal. Begin mei noteerde het aandeel nog een prijs van 8,47 Real, afgelopen woensdag was dat 12,50 Real een plus van ruim 4%. Daarmee staat JBS weer op het niveau van begin dit jaar.

Aandeel Südzucker omhoog

De Duitse suikerproducent Südzucker kon een plus van 4,5% bijschrijven. Voorspellingen over stijgende suikerprijzen liggen daaraan ten grondslag. Het concern maakte daarmee de koersdaling van een week ervoor bijna weer goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.