Home

Achtergrond

JBS-koers duikelt door fraudeonderzoek

De beurskoers van het Braziliaanse vleesconcern JBS maakte begin deze week een duikeling door fraudeonderzoek.

Op maandag duikelde het aandeel met 10% naar een koers van 11,20 Real, een dag later ging er nog eens bijna 2% af. Topman en grootaandeelhouder Wesley Batista is maandag door de Braziliaanse Federale Politie (PF) verhoord over mogelijke betrokkenheid bij een miljardenfraude met geld van vier pensioenfondsen. Batista en zijn broer zijn beide in ieder geval tijdelijk uit hun functie ontheven.

Beleggers vrezen onder meer dat het onderzoek gevolgen kan hebben voor een grote herstructurering die onlangs is aangekondigd, volgens persbureau Bloomberg. Op de beurs in New York kregen ook de noteringen van bedrijfsobligaties van JBS een forse tik van enkele procenten. Bloomberg haalt enkele analisten aan die hun zorg uitspreken over de ontwikkelingen.

Herstructurering

De herstructurering betreft onder meer een verplaatsing van de beursnotering naar New York en een mogelijke verplaatsing van het hoofdkantoor van de internationale activiteiten naar Ierland. Analist Antonio Barreto van Itau ziet in de herstructurering een belangrijke factor voor de prestatie van het aandeel. Thiago Duarte van BTG verlaagde het advies voor het aandeel naar neutraal. Hij wijst op een mogelijk hobbelig herstructuringsproces in een bedrijf waar ‘de controlerende familie zoveel invloed uitoefent op alle belangrijke beslissingen’.

Het eveneens Braziliaanse foodconcern BRF bleef verre van de malaise bij JBS en noteerde een plus van 3,23% op weekbasis.

Het Britse concern Associated British Foods noteerde de grootste koersstijging afgelopen week. Zakenbank Golman Sachs verhoogde het advies naar neutraal voor het bedrijf waar onder meer British Sugar en de modewinkels Primark onder vallen. Het koersdoel werd verhoogd van 2.475 pence naar 3.100 pence.

Of registreer je om te kunnen reageren.