Home

Achtergrond

Gasprijs in de lift

De gasprijs steeg fors deze week naar een dagprijs van 12,5 cent per kuub. Dat is 0,5 cent meer dan vorige week.

De reden is dat de aanvoer van gas hapert, terwijl tegelijkertijd de vraag naar gas onverwachts toenam. De buitentemperaturen zijn immers relatief hoog voor de tijd van het jaar. De contractprijzen voor 2017 en 2018 stegen mee met de dagwaarden. Handelsbeurs TTF noteerde donderdag voor 2017 een prijs à 15 cent per kuub en voor 2018 15,6 cent. Dat is ongeveer een cent per kuub meer dan vorige week.

Het kabinet maakte deze week bekend de gasproductie voor de komende jaren vast te stellen op 24 miljard kuub per jaar. Deze hoeveelheid wordt jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Gasprijs volgt andere koers dan olieprijs

De gasprijs ontwikkelde zich deze maand onafhankelijk van de olieprijs. Op sommige handelsdagen lieten de gasprijzen en olieprijzen een omgekeerde beweging zien, melden marktanalisten van Essent.

De olieprijs bleef deze week uitermate stabiel en bewoog rond $46 per vat (159 liter) Noordzeeolie (Brent). De Opec-bijeenkomst staat gepland voor de eerste helft van volgende week. Aangezien er wordt verwacht dat de bijeenkomst niet zal leiden tot een duidelijke strategie, zal de olieprijs niet heel sterk bewegen, tenzij men wel tot een overeenkomst komt. In dat geval zou de olieprijs flink kunnen stijgen. De dieselprijs is deze week 84,6 cent per liter, volgens Farmers4all. Vorige week kostte diesel nog 83 cent.

Stijgende elektraprijs verwacht

APX noteert een gemiddeld piekprijs van €40 per MWh. Dat is €2 minder dan vorige week. Toch melden analisten mogelijk een stijging van de elektraprijs als gevolg van het warme weer en productie-uitval in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.