Home

Achtergrond laatste update:30 sep 2016

ForFarmers in de lift door varkensmarkt

Het aandeel ForFarmers plust ten opzichte van een week eerder ruim 4%.

Deels is dat gevolg van meevallende halfjaarcijfers die op 26 augustus zijn gepresenteerd. Het mengvoerconcern uit de Achterhoek verkocht meer voer en boekte een hoger bedrijfsresultaat. De omzet daalde wel maar dat was een gevolg van gedaalde prijzen voor granen en soja, en dus niet erg.

Aantrekkende varkensmarkt

ForFarmers profiteert van de aantrekkende varkensmarkt, terwijl ook de Britse rundvleesmarkt voorzichtig aantrekt. Het aandeel noteerde deze week bijna €7. Dat is hetzelfde niveau dat al snel bereikt werd na de introductie. Het aandeel daalde later onder €6.

De halfjaarcijfers bewijzen volgens ABN Amro-analist Maarten Bakker dat ForFarmers een 'veerkrachtig businessmodel' hanteert. Hoewel ForFarmers niet zo afhankelijk is van de grillen van de markt als veel andere aandelen, is het volgens Bakker positief dat ForFarmers doorpakt met een reorganisatie in het Verenigd Koninkrijk.

Perspectief op overnames helpt ook

Ook het perspectief op overnames biedt hoop dat het aandeel stijgt, aldus Bakker. Beleggers moeten volgens hem nog deels leren begrijpen hoe een mengvoerbedrijf als ForFarmers in elkaar steekt, omdat vergelijkingsmateriaal ontbreekt. De concurrentie is coöperatief of particulier.

Bakker handhaaft het advies aan beleggers het aandeel te kopen. Met een koersdoel van €8,25 blijft ABN Amro nog wat positiever gestemd dan de concurrentie, die qua waardering dichter bij €7 zit.

Aandeel K+S halveert

Veel minder positief was de beursweek van K+S. Wie precies een jaar geleden instapte in de Duitse kaligigant, is de helft van zijn inleg kwijt. Deutsche Bank adviseert haar klanten het aandeel te verkopen. Een week eerder was ook de bank HSBC zeer negatief over de perspectieven voor het aandeel.

Kunstmestprijzen zijn laag, het bedrijf heeft productieproblemen en K+S heeft waarschijnlijk de hoogste kostprijs van alle grote producenten wereldwijd. Omdat lage graanprijzen de hele kunstmestmarkt raken, beweegt ook het aandeel Yara in het rood.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.