Home

Achtergrond

ECB laat rentetarieven ongewijzigd en blijft leningen opkopen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag besloten de belangrijkste rentetarieven niet te wijzigen.

De herfinancieringsrente blijft op 0%. Hierdoor hoeven banken nog steeds niet te betalen om geld te lenen.

Ook de depositorente wordt niet aangepast en blijft op -0,4%. Dat betekent dat banken die geld bij de ECB onderbrengen, dus wel moeten betalen. Het doel van de ECB is banken hierdoor eerder geld te laten uitlenen aan bedrijven en huishoudens, in plaats van het te 'stallen'.

Basistarieven voor langere tijd op huidig niveau

De centralebankpresident Mario Draghi zegt in zijn toelichting op het besluit dat de basistarieven van de ECB 'voor langere tijd' op het huidige of een lager niveau zullen blijven. Een half jaar geleden werd de herfinancieringsrente nog verlaagd van 0,05% naar 0%. De depositorente zakte op datzelfde moment met 0,1 procentpunt naar het huidige tarief van -0,4%.

De centrale bank blijft in ieder geval tot eind maart voor €80 miljard aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opkopen, totdat de ECB ziet dat de inflatie in de eurozone aantrekt. De ECB blijft vasthouden aan een ideale inflatie net onder de 2%.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.