Home

Achtergrond

Deskundigen checken noodzaak Q-koortsmaatregelen

De regering bekijkt of de Q-koorts-maatregelen op geitenbedrijven kunnen worden aangepast, nu er geen bedrijven meer met Q-koorts besmet zijn.

Dat meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt dit najaar een bijeenkomst met Q-koortsdeskundigen. De deskundigen moeten enerzijds bekijken of er reden is nog extra te kijken naar de bronnen van Q-koorts, de opsporing en controle op de ziekte en de zorg voor de patiënten. Anderzijds kijken zij naar de noodzaak van de bestaande maatregelen in de geitenhouderij.

Meer doden Q-koorts dan gedacht

Aanleiding voor de brief zijn vragen van de Partij voor de Dieren en de SP, die wijzen op onderzoeken waaruit blijkt dat er meer mensen aan Q-koorts overleden zijn dan tot nu toe is vastgesteld. Volgens onderzoek, dat mede is gefinancierd door het ministerie van VWS, is gebleken dat in de afgelopen jaren 74 mensen zijn overleden als gevolg van een Q-koorts besmetting. Daarnaast zijn nog veel mensen ziek, van wie een aantal te maken heeft met een potentieel levensbedreigende chronische ontsteking.

Onderzoek Q-support voortzetten

De minister zegt niet van plan te zijn opnieuw na te denken over individuele compensatie voor de slachtoffers van de epidemie. Zij zegt inspanningen te doen om te zorgen dat Q-support kan doorgaan met haar activiteiten. Q-support is een organisatie die zich richt op onderzoek en op patiënten gerichte activiteiten.

22 geitenbedrijven te laat met Q-koortsenting

In totaal hebben 22 geitenbedrijven dit jaar niet voldaan aan de verplichting om hun dieren voor de deadline van 1 augustus te vaccineren tegen Q-koorts. Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in antwoord op de vragen van het KRO/NCRV-televisieprogramma De Monitor. Betreffende bedrijven hebben een boete gekregen en een week de tijd om hun dieren alsnog in te enten.

Of registreer je om te kunnen reageren.