Home

Achtergrond

Consument krijgt meer aandacht dan boer

De jongste begroting van het ministerie van Economische Zaken heeft de heimwee naar het oude ministerie van landbouw niet weggenomen. De tijd dat boeren en tuinders reikhalzend uitkeken naar de plannen van 'hun' bewindspersoon ligt ver achter ons.

Wie in de begroting van het ministerie zoekt naar plannen die rechtstreeks zijn toegesneden op de boer en tuinder - en dan ook nog met wat leuke bedragen erbij - komt bedrogen uit.

Bekijk een overzicht van de kabinetsplannen die betrekking hebben op de agrarische sector

Niet dat er geen geld is voor de sector. Er ligt een bedrag van €20 miljoen op de plank voor de nieuwe voedselagenda en er zijn nog steeds fiscale voordelen te behalen bij het doen van investeringen in duurzaamheid en verbetering van milieu.

Beleid gericht op grootste afnemer agrarische sector

Langzamerhand zijn de woorden boer en tuinder vervangen door consument. Het beleid is gericht op de burger die de grootste afnemer is van de agrarische sector. Denk aan de schooljeugd, die lessen krijgt in goed, gezond en duurzaam eten, of denk aan de bewuste consument die met behulp van een toepassing op zijn smartphone binnen een oogwenk uitgebreide informatie krijgt over de producten in de supermarkt. Dat zijn de doelgroepen waarop staatssecretaris Martijn van Dam zich richt in zijn plannen.

Geld voor varkens- en melkveehouderij

Dat wil niet zeggen dat de agrarisch ondernemers aan de achterste tepel liggen. Er ligt Europees geld klaar om de varkenshouderij en de melkveehouderij te helpen door de crisis te komen. Van Dam laat niet na de varkenshouderij te prijzen voor het plan dat de sector zelf heeft ontwikkeld. Het geld dat op de begroting van Economische Zaken is gereserveerd voor landbouw, komt voor een groot deel uiteindelijk toch bij de producenten terecht.

Dat de land- en tuinbouw niet in de troonrede worden genoemd is geen ramp, maar wel een signaal. Dat tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer de heersende crisis in de Europese land- en tuinbouw geen punt van bespreking is, is net zo'n signaal. Dat de land- en tuinbouw alleen nog terug te vinden is in de inbreng van de Partij voor de Dieren en van de SGP, laat zien dat boeren en tuinders als kiezers voor veel partijen minder interessant zijn dan burgers.

Financieel meerjarenperspectief nodig

De zorg, de vluchtelingenproblematiek, de internationale onrust - terecht dat die onderwerpen meer aandacht krijgen van de nationale politici. Het was aan het eind van zijn betoog donderdagmidag toen premier Mark Rutte inging op de betogen van Thieme en Van der Staaij. Ja, zei Rutte, agrarisch ondernemers hebben zowel in beleid als financieel een meerjarenpespectief nodig. "Daar werkt Martijn van Dam aan." En hij maakte ook duidelijk dat de insteek van de Partij voor de Dieren meer hakken in het zand zet dan beweging op gang brengt in de sector.

Lees meer over de landbouw en Prinsjesdag

Of registreer je om te kunnen reageren.