Home

Achtergrond 4015 x bekeken 3 reacties

Brexit legt Britse boer geen windeieren

De Britse landbouw profiteert in deze eerste maanden na het referendum aardig van de Brexit. De sterk gedaalde koers van het pond leidt tot minder invoer en stuwt de export.

Was het Britse pond begin dit jaar nog rond de €1,40 waard, direct na de Brexit-stemming eind juni daalde dat tot rond de €1,20, om daarna verder te zakken naar nu nog €1,15. Die daling met een goede 18% is in de eerste plaats uitstekend nieuws voor de gemengde rechten uit de EU, waarop de Britse boeren voorlopig nog recht hebben. Die rechten over 2016 worden omgerekend naar de euro/pond-koers op 30 september. Omdat die rond de 20% lager is dan een jaar eerder, zullen de boeren in Groot-Brittannië in hun ‘eigen’ pond dit jaar ook zo’n 20% meer op hun bankrekening ontvangen.

Omdat de euro-pondkoers rond 20% lager staat dan een jaar eerder, zullen boeren in Groot-Brittannië in hun 'eigen' pond dit jaar ook zo'n 20% meer op hun bankrekening ontvangen.

Nog een meevaller na Brexit: minder import varkensvlees

Maar daarmee houden de meevallers niet op. In juli, de eerste volle maand na het referendum, voerden de Britten 77.700 ton varkensvlees in, een goede 1.000 ton minder dan een jaar eerder. Die daling komt nadat de invoer in de eerste jaarhelft juist flink was toegenomen. Opmerkelijk is daarbij dat Denemarken, dat niet in de eurozone zit, opeens twee keer zo veel varkensvlees naar de Britse markt kon verschepen dan een jaar eerder. Wordt dat buiten beschouwing gelaten, dan komt de terugloop in de invoer nog veel hoger uit.

Ook bij rundvlees positieve exporttendens na Brexit

Dezelfde tendens is te zien bij rundvlees, want daarvan werd in juli 17% minder ingevoerd dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl de export van Brits rundvlees bescheiden toenam met één procent.

Zijn al die cijfers mooi meegenomen, de Britse boeren en vooral tuinders maken zich steeds meer zorgen dat ze met een tekort aan arbeiders en vooral seizoenskrachten komen te zitten. In de land- en tuinbouw en de voedingsindustrie werken tegenwoordig tienduizenden mensen uit Oost-Europa, met Polen, Litouwers maar ook Roemenen en Bulgaren als grootste groepen. De regering van premier May hamert er echter steeds meer op dat het juist die 'inter-EU-migratie' aan banden wil leggen. Minister voor Brexit-zaken David Davies heeft zelfs al door laten schemeren dat hij nog liever de vrije toegang tot de grote EU-markt opgeeft dan andere Europeanen vrij zijn land in wil laten.

Maar voor de boerenbonden is het juist van essentieel belang om beide te houden: én toegang tot de vrije markt én toegang tot migranten.

Minister voor Brexit-zaken David Davies heeft al door laten schemeren dat hij nog liever de vrije toegang tot de grote EU-markt opgeeft dan andere Europeanen vrij zijn land in wil laten.

De Britse premier Theresa May. Ze hamert erop dat ze de migratiestromen binnen de EU aan banden wil leggen. In gewone taal: het lijkt erop dat de grenzen op termijn dicht gaan, en dus ook voor de vele seizoenswerkers uit andere EU-landen die werken op Britse agrobedrijven.<br />Foto: ANP
De Britse premier Theresa May. Ze hamert erop dat ze de migratiestromen binnen de EU aan banden wil leggen. In gewone taal: het lijkt erop dat de grenzen op termijn dicht gaan, en dus ook voor de vele seizoenswerkers uit andere EU-landen die werken op Britse agrobedrijven.
Foto: ANP

80.000 buitenlandse seizoenskrachten

Alison Capper, voorzitter van de sectie tuinbouw bij de NFU in Engeland: "In het seizoen werken gemiddeld 80.000 buitenlandse seizoenskrachten in de land- en tuinbouw. Als we die mensen, die goed werk verrichten, niet meer kunnen inzetten, zou dat hele sectoren in gevaar brengen. We vragen om het mogelijk te houden dat we seizoenskrachten van waar ook ter wereld kunnen inzetten op visa om groente en fruit te oogsten, te verwerken en te verpakken. We willen dat die mensen hier kunnen komen werken om daarna weer gewoon naar huis te gaan."

Oogstwerkzaamheden in Noord-Brabant met meerdere medewerkers. Net als in Nederland heeft de Britse land- en tuinbouw in het seizoen behoefte aan vele tijdelijke krachten. Ook in Groot-Brittannië gaat het dan vaak om buitenlanders. Echter, door de Brexit is er op dat punt een probleem. Want het ziet ernaar uit dat de Britse overheid de grenzen dicht gaat gooien zodra de Brexit formeel een feit is.<br /> <em>Foto: Henk Riswick</em>
Oogstwerkzaamheden in Noord-Brabant met meerdere medewerkers. Net als in Nederland heeft de Britse land- en tuinbouw in het seizoen behoefte aan vele tijdelijke krachten. Ook in Groot-Brittannië gaat het dan vaak om buitenlanders. Echter, door de Brexit is er op dat punt een probleem. Want het ziet ernaar uit dat de Britse overheid de grenzen dicht gaat gooien zodra de Brexit formeel een feit is.
Foto: Henk Riswick

'In het seizoen werken gemiddeld 80.000 buitenlandse seizoenskrachten in de land- en tuinbouw. Als we die mensen, die goed werk verrichten, niet meer kunnen inzetten, zou dat hele sectoren in gevaar brengen.'

Laatste reacties

  • farmerbn

    Schandalig dat de belastingbetaler 80.000 mensen een uitkering moet geven terwijl er werk zat is. Er er te weinig verschil tussen loon en uitkering. Het zou ook helpen als je niet werkende mensen 8 uur per dag in een gebouw of boerderij houdt net als wel werkenden.

  • .....

    De wereld zou vergaan bij een brexit maar dat valt dus best wel mee.

  • agratax(1)

    @farmerbn. In Nederland zouden enkele honderdduizenden werkzoekenden werk hebben, als ze in de voedingsindustrie en landbouw wilden werken en waren er even veel gastarbeiders minder nodig. Helaas als je in West Europa niet wilt werken is je kostje gekauwd via uitkeringen en duistere handeltjes en de buitenlandse werkwillenden doen het werk. Met dank aan links en Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.