Home

Achtergrond

Beleggers Monsanto wachten af

De aandelenkoers van Monsanto is na een korte opleving teruggekeerd op het niveau van ruim $106.

Bayer en Monsanto sloten eerder een fusieovereenkomst, waarbij Bayer $128 voor de aandelen Monsanto wil betalen. Maar nadat het gejuich van beleggers verstomde, kwam de realiteitszin terug. Het duurt nog wel even voor we weten of de deal echt door kan gaan.

Niet alleen moeten de aandeelhouders nog stemmen over de deal, in liefst 30 landen moeten regulerende instellingen akkoord gaan. Het is niet zo dat de overname door Bayer geen effect heeft. Voordat Bayer zijn interesse voor het eerst bekendmaakte, zweefde de koers van het Amerikaanse concern maandenlang tussen $80 en $100.

Flinke daling van aandelenkoers Monsanto

Een flinke daling ten opzichte van de toppen die Monsanto in 2015 op de beurs bereikte. In februari 2015 waren aandelen Monsanto nog een tijdje $125 waard. Maar sindsdien kwamen de aandelen onder druk te staan door tegenvallende resultaten. Bij concurrenten in de agrochemie was het niet anders. Boeren verdienen minder en daarom staan prijzen van zaden en gewasbescherming onder druk.

AB Foods ziet koers dalen

De beurskoers van AB Foods is ten opzichte van vorige week het meest gedaald. Op de dag dat het bedrijf een handelsupdate bekendmaakte, verloor het Britse voeding- en retailconcern bijna 11% aan beurswaarde. AB Foods is groot in de suikermarkt, en daar gaat het steeds beter. Maar de tweede poot onder het bedrijf, de kledingwinkelketen Primark, heeft het lastig.

Het was volgens de onderneming in de winter relatief warm, waardoor minder truien en jassen verkocht werden. In het voorjaar was het dan weer fris, wat de verkopen van zomerse kleding tegen hield. Het grootste nieuws was wellicht dat AB Foods verwacht dat het perspectief op een ‘Brexit’ en goedkopere pond in 2017 de resultaten gaat raken.

JBS wint terrein

Er was op de Boerderij Index eigenlijk maar één bedrijf dat duidelijk terrein won deze week, en dat was het Braziliaanse JBS. De vleesreus is op de beurs een speelbal geworden van politieke ontwikkelingen in Brazilië en een groot corruptieonderzoek in het land. Beleggers lieten het aandeel eerder scherp in waarde dalen toen een topman werd opgepakt. Nu hebben ze blijkbaar besloten dat de daling toch niet geheel de positie van het bedrijf rechtvaardigt.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van AB Foods en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.