Home

Achtergrond 3 reacties

Amerikaanse boeren hebben het moeilijk

De Amerikaanse landbouwsector ziet zich geconfronteerd met lage prijs voor rundvlees, melk en graan. Daarentegen verloopt de export van varkensvlees naar China juist goed. Dat blijkt uit een Rabobank-analyse van de Noord-Amerikaanse markt.

De Amerikaanse vleesmarkt is in de loop van de eerste 8 maanden van 2016 ingezakt tot onder het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Medio augustus 2015 lagen de prijzen per karkas nog op $150 per stuk, nu is dat minder dan $120. Volgens analisten van de Rabobank hebben seizoensinvloeden dit jaar meer impact op de karkasprijzen.

Sinds augustus 2015 daalt prijs

Sinds vorig jaar augustus kwam de klad in de prijzen, waarna een lichte opleving in de winter volgde. Richting de zomer daalden de prijzen echter opnieuw. Per saldo liggen de prijzen dit jaar flink onder de prijs van de afgelopen jaren. De vleesveesector heeft het sowieso niet makkelijk. Hoewel dankzij de seizoeninvloeden de prijzen wel iets zijn gestegen, brengt vleesvee minder op dan verwacht. Het is voor de vleesveehouders een geluk dat de mais- en graanprijzen relatief laag zijn. Desalniettemin teren veel vleesveehouders rap in op hun eigen vermogen, aldus de bankanalisten.

Melkveebedrijf in het Amerikaanse Michigan. Net als in Europa is ook in de Verenigde Staten de melkprijs in jaren niet zo laag geweest.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Melkveebedrijf in het Amerikaanse Michigan. Net als in Europa is ook in de Verenigde Staten de melkprijs in jaren niet zo laag geweest.

Foto: Henk Riswick

Melkprijs ook laag in de Verenigde Staten

Melkveehouders in de Verenigde Staten kampen ook met een lage melkprijs. Zij ontvangen in 2016 de laagste prijs sinds 2010. Rabobank doet voor de Amerikaanse melkmarkt dezelfde voorspelling als in Europa: de melkprijs zal aantrekken eind 2016 en 2017. Of de Amerikaanse melkprijs gaat stijgen, hangt af van de impact van het Europese melkverminderingsplan, de olieprijs en de ontwikkeling van de dollar ten opzichte van andere valuta.

Marktkansen voor Amerikaans varkensvlees

De Amerikaanse varkensvleesprijs liep in de eerste helft van 2016. Gemiddeld lag de prijs zelf iets hoger dan in 2015, maar nog wel lager dan de gemiddelde prijs van de afgelopen 5 jaar. De export van varkensvlees verliep prima dit jaar. Vooral de export naar China en Hongkong steeg fors. Daarentegen daalde de uitvoer van varkensvlees naar Japan, Korea en Mexico. De Verenigde Staten hadden voor deze landen last van de sterke dollar en moeten het afleggen tegen de Europese export van varkensvlees. Het land wordt voor de export komend jaar nog afhankelijker van China en de ontwikkeling van de voerprijzen. Ook het wel of niet doorgaan van het TTIP-akkoord speelt een rol.

Kleine kans voor prijsstijgingen op graanmarkt

De graanprijzen voor Amerikaanse akkerbouwers zijn in 2016 de laagste in jaren. Dit heeft alles te maken recordopbrengsten in Australië, de Verenigde Staten en Oekraïne. De termijnmarkten noteren prijzen die in de laatste 10 jaar niet zo laag zijn geweest. Desalniettemin zien de analisten een kans voor een prijsstijging. Immers, Noord-Frankrijk en delen van Duitsland zijn deze zomer getroffen door zware regenval. Frankrijk beraamt de graanoogst op de laagste in 30 jaar. Daarentegen verwacht Australië de grootste wintertarweoogst in jaren.

Lees ook wat de verkiezingen in de Verenigde Staten kunnen betekenen voor de Amerikaanse boer

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  De Nederlandse landbouw heeft dan ook geen voordeel te verwachten van een eventueel TTIP. Integendeel!

 • info36

  Iedereen die werkt ontvangt een salaris of beloning. Alleen in de landbouw is dat anders,
  . Daar hoeft dat schijnbaar niet.

 • DBrondeel1

  Belgische boeren hebben het ook moeilijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.