Home

Achtergrond

‘Waardering voor je vak werkt zoveel prettiger’

Een groep boeren in het Friese Gaasterland is de kritiek op de Nederlandse landbouw zat. Ze nodigen burgers daarom uit voor een lunch in de stal van Boerderij de Bekedamster in Nijemirdum.

Melkgeitenhouder Willeke Veldman is een van de initiatiefnemers. Zij melkt samen met haar man Walter 650 geiten in het Friese Wijckel.

Wat gaan jullie precies doen?

“Donderdag 11 augustus nodigen we 250 belangstellenden uit om tussen de koeien te komen lunchen. We bieden de gasten een lunch aan van producten afkomstig van lokale bedrijven. We willen hiermee laten zien welke mooie producten en bedrijven we hier hebben. Er zijn melkveehouders, een schapenhouder en een geitenhouder aanwezig om de vragen van de burgers te beantwoorden.”

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“In 2012 zijn we met FF Boeren begonnen met het initiatief om bedrijven open te stellen. Iedere twee jaar houden we drie dagen open dag op verschillende bedrijven. Dat is een groot succes. Dit jaar zouden we niets doen, maar omdat de belangstelling zo groot is, hebben we besloten iets anders te doen. Zo is de lunch ontstaan.”

250 gasten. Dat zijn er nog al wat.

“Het loopt als een trein, we zitten al bijna vol. We hebben overal posters opgehangen en geflyerd. Ik denk dat de helft van de mensen uit de buurt komt, de rest zijn toeristen. Het is voor het eerst dat we een lunch organiseren. Het doel is niet alleen dat de bezoekers lekker eten, we willen ze ook kennis meegeven. Het gaat erom dat de mensen de Nederlandse producten weer op waarde weten te schatten.”

Willeke Veldman melkt samen met haar man Walter 650 geiten in het Friese Wijckel. <em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Willeke Veldman melkt samen met haar man Walter 650 geiten in het Friese Wijckel. Foto: Jan Willem Schouten

Is er veel kritiek op de sector?

“Vanuit de regio valt het wel mee. Maar landelijk zie je wel veel kritiek op de landbouw. Er wordt heel negatief gekeken, terwijl ik vind dat de Nederlandse sector juist heel goed presteert. We produceren een kwalitatief goed en veilig product met een hoog niveau van dierenwelzijn. Dat moeten we ook uitdragen. Boeren zijn daar vaak een beetje te bescheiden over. Ze vinden hun werk niet zo bijzonder. Maar voor mensen die de landbouw niet kennen, is het juist heel bijzonder wat ze doen.”

Waarom is openheid zo belangrijk?

“Als we de deuren gesloten houden, moet de consument maar gissen als hij in de supermarkt staat. Dan kan hij net zo goed kiezen voor een buitenlands product waarvan hij niet weet hoe het geproduceerd is, maar dat goedkoper is.”

Een lunch voor 250 mensen kost wel wat. Wie betaalt het?

“Voor bezoekers is het gratis. Regionale bedrijven sponsoren de bijeenkomst. Ook zetten we een melkbus neer voor een vrijwillige bijdrage. De boeren zelf zijn ook bereid om bij te dragen. Ook als de melkprijs laag is moet je blijven investeren in de afzet van je product.”

Levert het de boeren ook iets op?

“In concrete euro’s is het niet uit te drukken. Maar wij zijn met ons geitenbedrijf vanaf het begin in 2011 bezig met open dagen en openheid naar de consument. We krijgen waardering van de omgeving. Dat merk je ook bij het aanvragen van een vergunning voor uitbreiding. Als mensen dan enthousiast reageren als je aan het bouwen bent, is dat heel fijn. Het werkt zoveel prettiger dan wanneer je de strijd moet aangaan voor ontwikkeling van je bedrijf.”

Of registreer je om te kunnen reageren.