Home

Achtergrond 2825 x bekeken

Vleestaks komt geheid terug in politieke discussie

De tegenstanders van de vleestaks hebben nu meer onderbouwing van hun standpunt. Het Planbureau voor de Leefomgeving zette de argumenten op een rij.

De vleestaks kwam deze week plotseling weer voorbij. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zette op een rij welke belastingmaatregelen dienstig zouden kunnen zijn om het milieu te helpen. Een van de opties die de revue passeerden, was de verhoging van de btw op vlees, de invoering van de vleestaks.

PBL: milieu is niet gebaat bij vleestaks

Het milieu is er niet bij gebaat, zegt het PBL, daarmee afstand nemend van voormalig PBL-directeur Maarten Hajer. Als lid van het International Resource Panel pleitte Hajer voor de invoering van een heffing op vlees.

In de afgelopen jaren zijn veel argumenten uitgewisseld over de invoering van de vleestaks. Kortstondig staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas, opperde in 2012 de invoering van een vrijwillige vleestaks: de consument mocht de hogere prijs voor zijn stukje vlees van de verpakking halen. Dat alles onder het motto dat de consument zich bewust moest zijn van zijn medeverantwoordelijkheid voor een duurzame veehouderij. Wil je goedkoop vlees? Dan krijg je een daarbij horende veehouderij.

In de politiek laait discussie vleestaks regelmatig op

Sindsdien flakkert de discussie over de vleestaks om de zoveel maanden op. In de afgelopen jaren hebben PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren op enig moment de invoering ervan bepleit, net als Milieudefensie, Wakker Dier en Varkens in Nood. Supermarkten, Nederland of Vion verzetten zich tegen de taks, net als CDA, VVD, SGP, PVV en SP.

De PvdA is in dit dossier niet de partij met de meest constante lijn. Verdaas opperde ooit de vrijwillige vleestaks, zijn opvolger Sharon Dijksma voerde het idee weer van de agenda af en partijleider Diederik Samsom zei tijdens de algemene politieke beschouwingen in 2015 dat zijn partij nog niet toe is aan de invoering van de taks. Later opperde de PvdA dat de inzet van een vleestaks kan helpen de consumptie van vlees te ontmoedigen.

Albert Jan Maat vindt invoering vleestaks een ordinaire manier om extra belasting te innen

De vleestaks zal bij elke volgende kabinetsformatie aan de orde komen, voorspelde voorzitter Albert Jan Maat nog voordat het huidige VVD-PvdA-kabinet werd gevormd. Maat vindt de invoering van de vleestaks niet veel meer dan een ordinaire manier om extra belasting te innen.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, vindt het veel effectiever  om de productieketen voor vervuiling en verspilling te belasten, dan aan het eind van de keten  de consument.  Dijsselbloem, de enige minister die ook varkens houdt, snijdt daarmee wellicht ook in eigen vlees.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, vindt het veel effectiever om de productieketen voor vervuiling en verspilling te belasten, dan aan het eind van de keten de consument. Dijsselbloem, de enige minister die ook varkens houdt, snijdt daarmee wellicht ook in eigen vlees.

Foto: ANP

Vleestaks: meer geld in staatskas, maar geen milieuverbetering

Tegenstanders van de vleestaks kunnen nu hun argumenten kracht bijzetten met de studie van het PBL. De invoering van een hogere btw op vlees levert de staatskas meer op, maar heeft nauwelijks tot geen effect op de gewenste milieuverbetering. Wat kan helpen, is dat minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, in 2012 als Kamerlid zei dat het veel effectiever is om de productieketen voor vervuiling en verspilling te belasten, dan aan het eind van de keten de consument. Dijsselbloem, de enige minister die ook varkens houdt, snijdt daarmee wellicht ook in eigen vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.