Home

Achtergrond 2 reacties

Verkiezingen VS (7): schaliegas levert boer in Pennsylvania geld op

Schaliegas in Pennsylvania; het levert niet alleen veel geld op, het zorgt ook voor verhitte discussies. Want is deze nieuwe vorm van gaswinning wel zo veilig? Jawel, vindt Pennsylvania Farm Bureau. Ngo’s willen dat een nieuwe president zich ervan afkeert. Dit is de laatste aflevering in de 7-delige serie over de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Gaswinning als tweede tak. Een Nederlandse boer kan zich er niet meteen veel bij voorstellen, maar in Pennsylvania is het de gewoonste zaak ter wereld. Op het platteland zie je geen windmolens tussen de koeien, maar putten. Met die putten wordt diep in de grond naar gas geboord. Al 9.000 zijn er geslagen, nog eens 1.000 vergunningen liggen klaar. Het heeft de staat in één klap de op één na grootste gasproducent van de Verenigde Staten gemaakt, na Texas.

Aanleg van een schaliegaspijplijn in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De grote gasbel in deze staat strekt zich uit tot onder Ohio.</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Aanleg van een schaliegaspijplijn in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De grote gasbel in deze staat strekt zich uit tot onder Ohio.

Foto: RBI

Grondwaarde is gestegen met $130.000

"Onze leden zijn altijd voorstander van alternatieve energiebronnen geweest’", zegt Marc O’Neill, woordvoerder van Pennsylvania Farm Bureau. "Of het nu gaat om wind- en zonne-energie, biobrandstoffen of schaliegas, het helpt ons om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse olievoorraden." De optimistische kijk van O’Neill is begrijpelijk. Alleen de grondwaarde van een gemiddelde boerderij in Pennsylvania is dankzij de schaliegashype al met $130.000 gestegen.

Niet elke boer deelt in de weelde. In het noorden en westen van Pennsylvania wordt gas aangetroffen. Verder wordt naar gas geboord in delen van de staten New York, Ohio en West Virginia. De techniek waarmee het aardgas naar boven wordt gehaald heet fracking: onder hoge druk worden water en chemicaliën in diep gelegen rotsformaties gespoten.

Leasecontract gaswinning varieert van $12 tot $5.000 per hectare

Vanaf de start van de schaliegaswinning bereidt Pennsylvania Farm Bureau zijn leden voor op onderhandelingen met energiebedrijven. "De contracten zijn erg verschillend", zegt O'Neill. Sommige leasecontracten leveren $12 tot $25 per hectare op, voor andere stukken wordt wel $5.000 per hectare betaald. Daarnaast geldt een percentage van de opbrengst, minimaal 12,5%. "Voor sommige boeren is het een lucratieve business."

Niet iedereen is echter tevreden. Eerder dit jaar demonstreerde een groep biologische boeren tijdens een landbouwbeurs in Pittsburgh. 'Organic Farms are Under a Frack Attack' luidde de tekst op een spandoek. Tegenstanders van fracking zijn bang voor lekkages van methaangas en chemicaliën, die waterbronnen kunnen verontreinigen. Fruitteler Maria Kretschmann is bang dat ze haar oogst niet langer als biologisch kan verkopen.

'Geld van gasbronnen investeren we in ons melkveebedrijf'

Donna Williams runt een melkveehouderij in Nicholson, Pennsylvania.</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Donna Williams runt een melkveehouderij in Nicholson, Pennsylvania.

Foto: RBI


Het melkveebedrijf van Donna Williams ligt bovenop de Marcellus Shale, het grootste aardgasveld van de Verenigde Staten. Het bedrijf bij de stad Nicholson, Pennsylvania, ligt op 250 kilometer ten noordwesten van New York. Het is al sinds de jaren 60 in de familie. Maar de laatste 10 jaar onderging de regio een metamorfose: dankzij de nieuwe technologie om naar schaliegas te boren, zijn overal gasputten geslagen.

"Er kleven altijd risico's aan", zegt Williams. Ze boert samen met haar zoon Jeff en is tevens voorzitter van de lokale afdeling van Farm Bureau. "Zeker als de techniek zo nieuw is. Dat geldt niet alleen voor de bedrijven die naar het gas boren, maar ook voor ons. Maar ik geloof dat niemand hier komt met de intentie om fouten te maken. Wij hebben in elk geval tot nu toe nooit problemen gehad."

Op het 202 hectare grote bedrijf, met 150 melkkoeien, zijn op dit moment 4 actieve gasputten. Daarnaast zijn er gasleidingen aangelegd om de opbrengst naar verzamelstations te vervoeren. "De aanleg van de infrastructuur heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, wij verbouwen gewoon het voer voor ons vee."

De gasboringen levert familie Williams op twee manieren geld op. Ten eerste is er de eenmalige vergoeding voor het in licentie afstaan van exploratierechten. Daarnaast komen er maandelijkse cheques binnen met een percentage van de opbrengst. '"We investeren het deels in de boerderij, zoals in de aankoop van enkele nieuwe machines", zegt Williams. "Alles in één keer uitgeven doen we niet, want ook de belastingdienst deelt erin mee."

In de omgeving van Nicholson is niet iedereen blijven boeren. "Sommigen op leeftijd hebben met het extra geld besloten met pensioen te gaan, anderen breiden juist hun bedrijf uit. De extra inkomsten biedt ons boeren meer mogelijkheden en dat is positief", besluit Willams.

Schaliegaswinning heeft enorme invloed op landbouw

"De invloed van de winning van schaliegas is enorm op de landbouw in deze staat", zegt Tracy Carluccio van Riverkeep Network, een ngo die ijvert voor een schoon milieu. "Er zijn voorbeelden van vervuilde waterbronnen, maar ook van ziek vee. Bovendien beperkt de infrastructuur die is neergelegd boeren in hun werk. Putten, leidingen, wegen: het is een gigantische voetafdruk. Sommige boeren hebben besloten daarom te stoppen met hun bedrijf."’

Als de democraat Bernie Sanders nog presidentskandidaat zou zijn geweest, had Carluccio zeker op hem gestemd. Want Sanders was tegen fracking. "Er is een federaal moratorium nodig", meent de milieuactiviste. Maar zowel Hillary Clinton als Donald Trump wil niet zo ver gaan. Wel stellen beide politici inmiddels dat staten of counties zelf moeten kunnen beslissen of ze de nieuwe techniek willen toelaten. Volgens Farm Bureau wordt het echter een chaos als elke county zelf mag beslissen.

Nog geen calamiteit met schaliegas

"Farm Bureau is een vereniging van boeren. Uiteraard willen onze leden zeker weten dat er geen gevaar is voor hun vee of waterbronnen", zegt O'Neill. Tot nu toe heeft zich in de staat nog geen calamiteit met schaliegas voorgedaan. O'Neill: "En ja, de verhalen over zieke landbouwhuisdieren ken ik wel, maar we hebben als Farm Bureau nooit één geval bevestigd kunnen krijgen. Dat geldt ook voor het ministerie van landbouw USDA. Er lijkt dus sprake te zijn van spookverhalen."

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Het heeft er alle schijn van dat Milieu organisaties overal ter wereld dezelfde tactiek van overdrijven en angst zaaien toepassen. Het liefst doen ze dit met overheids geld en een dik tractement.

  • koestal

    Zal in Nederland niet gebeuren ,de staat is eigenaar van alles wat hier onder de grond zit,de boer krijgt hier niet de lusten maar wel de lasten,zie het aardgas in Groningen !

Of registreer je om te kunnen reageren.