Home

Achtergrond 1325 x bekeken 2 reacties

Verkiezingen VS (1): migrantenfobie raakt Nebraska

De geest van Donald Trump waart door Nickerson, Nebraska. Het agrarische dorp telt 400 zielen telt het agrarische dorp, maar als het aan pluimveeverwerker Lincoln Premium Poultry ligt, was dat aantal in één keer verdrievoudigd. Nickerson zegt nee tegen de voorgestelde slachterij. Mede uit angst voor migranten.

"Dit gaat niet om ras en niet om religie", stelt Randy Ruppert fel. Hij is inwoner van Nickerson en leider van de oppositie tegen de in potentie 1.100 banen creërende kippenfabriek. Lincoln Premium Poultry was bereid er $300 miljoen in te investeren om vervolgens de supermarktketen Costco Wholesale te beleveren. Voor boeren in de omgeving zouden de benodigde 1,6 miljoen kippen per week een extra kans op inkomen betekenen.

Maar inwoners van Nickerson, op 7 uur rijden ten westen van Chicago, zien de aantasting van hun rust niet zitten. Ondanks het feit dat de kern, net als vrijwel elk Amerikaanse provinciedorp, springt om banen. Maar de tegenargumenten zijn talrijk. De smalle wegen zouden de vrachtwagens niet aankunnen. Het dorp zou haar karakter verliezen. En bovenal: een dreigende invasie van Mexicanen, Guatemalteken en Somaliërs.

Buitenlandse arbeiders doen het zware, vuile werk

Het is een feit dat Amerikaanse slachterijen vooral bemand worden door buitenlandse arbeiders. Zij zijn bereid zwaar en vuil werk te doen en, zeker als ze illegaal zijn, klagen niet als er slordig met regels wordt omgesprongen. "Als christen heb ik geen behoefte aan die Somaliërs hier", verwoordt een ander. "Ik ben bezorgd over het soort mensen dat deze fabriek aantrekt."

En dus stemde de gemeenteraad van Nickerson tegen. "Het is eenvoudiger tegenwoordig voor mensen om zich ongenuanceerd uit te laten over ras en religie’’, zegt John Crabtree, woordvoerder voor het Center for Rural Affairs. Het is een stichting die Latino-migranten wegwijs maakt in agrarisch werk, het starten van een boerderij of andere onderneming. "Dit is betreurenswaardig. En Donald Trump is zeker niet de enige die het doet."

Nebraska is uitgestrekt en dunbevolkt.</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Nebraska is uitgestrekt en dunbevolkt.

Foto: RBI

Kippenintegraties bieden boeren vaak eenzijdige contracten

De migrantenfobie is overigens niet de enige reden waarom er kritiek klonk op het plan voor de pluimveefabriek. "Er is een heleboel mis met dergelijke kippenintegraties", verklaart John Hansen, voorzitter van de Nebraska Farmers Union. "Ze bieden vaak eenzijdige contracten, waarbij de boer geen eigenaar is van de kippen. Al jarenlang lang gaan de kosten voor leveranciers omhoog zonder dat de prijs voor boeren verbetert.’’

Juist omdat de meeste van de 48.000 boerenbedrijven in Nebraska amper ervaring hebben met pluimvee, zijn ze extra kwetsbaar voor foute contracten. Hansen: "De meeste boeren hier weten niets van pluimvee. Laat staan van de manier van zaken doen door de grote integraties. Daarom organiseren wij bijeenkomsten om uit te leggen waarop te letten. Tegelijkertijd zijn we met Costco in overleg over een goede balans in de contracten."

Politie

Lincoln Poultry heeft zijn plan voor de fabriek in Nickerson van tafel geschoven om vrij snel daarnaar in te zetten op Fremont, een grotere plaats 15 kilometer verderop. Juist Fremont is bijzonder hard tegen illegale migranten. De gemeenteraad nam er eerder wetgeving aan die huurders dwingt eerst toestemming bij de politie te halen. Wie illegaal is, kan nooit huren in Fremont. De stad telt al enkele slachterijen.

Hansen bevestigt dat de openlijke antipathie tegen migranten ook de boeren en agribusiness in Nebraska raakt. "Maar je kunt niet negeren wat ons handelsverdrag Nafta heeft betekend voor het Mexicaanse platteland. Talloze boeren raakten hun inkomen kwijt omdat ze niet met ons kunnen concurreren. Dan moet je niet raar opkijken als die mensen hier komen zoeken naar een baan."

Het Center for Rural Affairs blijft ondertussen Latijns-Amerikaanse migranten gewoon steunen met workshops. "Als boer starten, is per definitie moeilijk. Je moet toegang hebben tot kapitaal en kennis van regelgeving. Onze cursussen helpen daarbij. Migratie is absoluut een thema, ook in Nebraska. De leus ‘Migranten pikken onze banen in’ is populair. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen: 'O hemel, migranten nemen onze boerderijen over'.

Harry Luimes, Vencomatic Group: "Grootste focus op kooivrij"

In de Noord-Amerikaanse legkippenbranche is het niet zozeer de politiek die de grootste veranderingen bepaalt, maar wat supermarkten en restaurantketens als Subway en McDonald's vragen. "De grootste focus op dit moment ligt op kooivrij", zegt Harry Luimes. De Nederlander is sinds drieënhalfjaar verkoopdirecteur voor de Vencomatic Group in Noord-Amerika. "Terwijl de verandering in Europa vooral kwam door het Europese verbod op de legbatterij, is de vraag vanuit de markt in de Verenigde Staten veel belangrijker. Nadat in Californië wetgeving werd aangenomen, maakt nu de ene na de andere keten bekend dat ze willen overstappen op kooivrij. Ik heb het idee dat Amerikaanse politici er amper hun vingers aan branden."

Harry Luimes, verkoopdirecteur voor Vencomatic Group in Noord-Amerika: "Iedereen kijkt met argusogen naar wat er gebeurt. Maar tegelijkertijd heeft Donald Trump de landbouw redelijk met rust gelaten."</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Harry Luimes, verkoopdirecteur voor Vencomatic Group in Noord-Amerika: "Iedereen kijkt met argusogen naar wat er gebeurt. Maar tegelijkertijd heeft Donald Trump de landbouw redelijk met rust gelaten."

Foto: RBI


De verkiezingen zijn uiteraard een gespreksthema als Luimes of zijn 35 Amerikaanse medewerkers hun klanten bezoeken. "Iedereen kijkt met argusogen naar wat er gebeurt. Maar tegelijkertijd heeft Donald Trump de landbouw redelijk met rust gelaten." Voor de bepalende keuzes op het pluimveebedrijf, is de tweestrijd tussen Clinton en Trump minder van belang.

Traditioneel is de 'grain belt' met staten als Ohio, Iowa en Michigan en daarnaast Pennsylvania en California belangrijk voor de legkippenhouderij. In totaal telt de VS 280 miljoen legkippen, vergelijkbaar met Europa. Maar sinds de grote uitbraak van vogelpest vorig jaar, waarbij 43 miljoen kippen en kalkoenen ziek werden of zijn geruimd, kijken boeren ook naar andere staten.

Luimes: "Eén van de conclusies uit de uitbraak is dat de verspreiding van de pest vooral plaats vond in de staten die liggen in de trekroutes van wilde vogels, de fly-zones. We merken aan veel van onze klanten dat zij serieus overwegen te verkassen naar staten buiten die routes. Nebraska bijvoorbeeld, maar ook Noord- en Zuid-Dakota.’’

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Nooit geweten dat Nebraska ten oosten van Chicago ligt. Toch weer wat geleerd....

  • Beheerder
    Redactie

    Goed gezien, Pinkeltje. We hebben het aangepast in de tekst!

Of registreer je om te kunnen reageren.