Home

Achtergrond 4 reacties

Twee ton voor bijenonderzoek

Het Europees parlement wil €200.000 uittrekken voor onderzoek naar de bestrijding van de varroamijt bij bijen.

CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik stelde een wijziging van de begroting voor om het onderzoeksgeld vrij te maken.

'Bijen zijn onmisbaar'

Schreijer-Pierik zegt dat het besluit van de landbouwcommissie van het Europees Parlement goed nieuws is voor de bij en voor de landbouw. "Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen in de landbouw. Zonder bijen hebben we geen voedsel", aldus Schreijer.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Belang voor de landbouw lijkt een goede insteek echter als zo'n onderzoek de 'juiste' samenstelling bevat qua onderzoekers dan kan het een dure 2 ton worden.

 • Henk Tennekes

  Een verbod op de neonics is stukken goedkoper

 • alco1

  Dus Henk, jij denkt dat je met een verbod op neonics, de varroamijt bestrijdt??

 • Henk Tennekes

  De gevoeligheid van bijen voor de varroamijt is sterk toegenomen sinds het gebruik van neonics. 25 Jaar geleden kon een bijenvolk met 10.000 mijten best nog overleven, nu sterven bijenvolken met minder als 1000 mijten. Vroeger was het voldoende als na de bestrijding 100 mijten overbleven, nu moeten het er minder dan 50 zijn. De besmetting is eigenlijk helemaal niet zo hoog (1000-1500), maar bijen zijn veel gevoeliger geworden. Het is aangetoond dat neonics het afweervermogen van bijen ondermijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.