Home

Achtergrond

Te koop: Frans geitenbedrijf met bio-akkerbouw

In het Franse departement Indre staat een bedrijf met geiten en biologische akkerbouw te koop. Het bedrijf produceert melk voor een hoger kaassegment.

De Franse landbouw staat vooral bekend om akkerbouw, vleesvee- en melkveehouderij, maar heeft ook een relatief grote geitenhouderij. Frankrijk produceert bijna een derde van de Europese geitenmelkplas. Het te koop staande geitenbedrijf in het departement Indre, in de omgeving van Le Blanc (Midden-Frankrijk), telt 350 melkgeiten en 193 hectare en is qua omvang bovengemiddeld. Het bedrijf ligt in de Brenne, een oud bos- en moerasgebied dat gedeeltelijk is ontgonnen voor landbouw en visteelt. Het is zeer toeristisch.

Biologische productie

Het bedrijf beschikt over 193 hectare aaneengesloten grond. Daarvan is 160 hectare in gebruik voor akkerbouw. De rest bestaat uit 24 hectare meren en 9 hectare bos. Van de akkerbouwgrond is een blok van 50 hectare in gebruik op basis van langjarige pacht. De overige 143 hectare is in eigendom over te nemen.

Het is zanderige leemgrond met een pH van 6,5 en een percentage afslibbaar van circa 25%. De percelen zijn vlak en stenenvrij. Circa 25 hectare kan worden beregend. De bedrijfstoeslag over 2015 bedroeg €60.000.

Op het bedrijf worden circa 350 geiten gemolken, van het ras Saanen. Ze produceren 1.000 kilo per jaar. De melk wordt gebruikt voor productie van speciale kazen.</p>
<p><em>Foto: Leo Dorresteijn</em>
Op het bedrijf worden circa 350 geiten gemolken, van het ras Saanen. Ze produceren 1.000 kilo per jaar. De melk wordt gebruikt voor productie van speciale kazen.

Foto: Leo Dorresteijn

De huidige ondernemers produceren biologisch. Op de grond staan granen voor verkoop en een tijdelijk gras/klaver-mengsel en graan/vlinderbloemigen-mengsels voor eigen gebruik.

Het landwerk wordt gedeeltelijk gedaan door een loonwerker (ploegen, zaaien, persen, dorsen). Via een werktuigencoöperatie heeft het bedrijf de beschikking over machines voor mest en compost uitrijden, transport en onkruid wieden. In volledige eigendom zijn zes trekkers en werktuigen voor grondbewerking en weidebouw.

Bedrijfsgebouwen

De bedrijfsgebouwen liggen vrij binnen de grote kavel land. De geiten staan in een stal van 2.000 vierkante meter. Deze strostal heeft ruime hokken van 2,2 vierkante meter per melkgeit. In 2008 is een wachtruimte met opdrijfhek en een 2x24 stands rapid-exit melkstal gerealiseerd. In een andere stal staan het jongvee, de bokken en de droogstaande geiten. Verder staan op het erf een stal voor de opfok van lammeren en een schuur voor opslag. Buiten liggen 2 kuilplaten en binnen twee graansilo’s van elk 20 ton en een betonvloer voor losse stort.

De jaarproductie is 1.000 kilo per geit. De melk gaat naar een zuivelfabriek voor de productie van niet gepasteuriseerde geitenkaas. Deze kaas is een speciaal en beschermd product waardoor de producent een prijs van 65 tot 80 cent per kilo melk ontvangen.

De vrijstaande woning telt 6 slaapkamers, 2 badkamers en een ruime woonkamer met open keuken. Aan de voorzijde is een grote overkapte veranda en aan de achterzijde een houten terras met verwarmd zwembad.

De karakteristieke woning heeft aan de voorzijde een overkapte veranda en aan de achterzijde een houten terras met zwembad.</p>
<p><em>Foto: Leo Dorresteijn</em>
De karakteristieke woning heeft aan de voorzijde een overkapte veranda en aan de achterzijde een houten terras met zwembad.

Foto: Leo Dorresteijn

Uitbreiding aantal geiten en/of toeristische tak

Het bedrijf biedt in de huidige vorm genoeg inkomen voor twee ondernemers. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er in de geiten tot zelfs verdubbeling van aantallen. Er is vanuit de zuivelfabriek vraag naar meer geitenmelk. Gezien de locatie en het bezit van 5 meren en 9 hectare bos in eigendom, ziet de makelaar ook kansen voor agro-toerisme of viskweek als serieuze bedrijfstak. De huidige ondernemers zijn daar op kleine schaal al mee begonnen en dat kan verder worden ontwikkeld.

Info: Leo Dorresteijn 
Tel. 06-22 54 44 84 
www.vdslikke.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.