Home

Achtergrond 16 reacties

Russisch-Turkse toenadering slecht voor landbouw EU

Rusland bouwt stapsgewijs het handelsembargo tegen Turkije af. Het is goed nieuws voor de Turkse landbouw, die door de Russische boycot op zoek moest naar nieuwe markten – waar het prijzen voor onder meer tomaten en komkommers verder ondermijnde.

Daarmee neemt de druk op Rusland om haar voedselboycot tegen het Westen in te trekken af.
De Russische regering maakte het intrekken van het handelsembargo bekend na een ontmoeting van president Vladimir Poetin met diens Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. De landen zijn politiek nog ver van elkaar verwijderd, maar zien in hun gezamenlijke onvrede over de EU en de VS reden een verstandshuwelijk aan te gaan.

November 2015: selectieve Russische boycot tegen Turkije

Rusland stelde in november 2015 een boycot in tegen Turkije, nadat het land een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot. Ook de landbouw werd aangepakt, zij het selectief. De Russische importstop betrof onder meer groente en fruit, kalkoen, kippenvlees en zout. De boycot gold niet voor kruiden, sla, vijgen en hazelnoot en fructose voor babyvoeding. Deze categorieën werden vanwege hun belang in het Russische schap gespaard.

Rusland heeft immers eerder een tekort aan bepaalde landbouwproducten dan een overschot. Het land stelde in augustus 2014 een boycot in gericht tegen vrijwel alle landbouwproducten uit de EU, de VS, Australië en Noorwegen. Het land importeerde vóór de boycot grote volumes groenten en fruit, aardappelen, vlees en zuivel uit de EU.

Turkije vulde Russische groente- en fruittekorten aan

Russische producenten voerden de productie op, maar kunnen tekorten alleen niet voorkomen. Turkije behoorde samen met onder meer Brazilië, Argentinië en Israël tot de landen die het gat opvulden. Turkije werd met name een grote leverancier van groenten en fruit.

Toenadering slecht nieuws voor EU

De Russisch-Turkse toenadering is slecht nieuws voor de EU. Niet alleen vormen de twee landen een politiek front dat op zijn zachtst gezegd kritisch staat tegenover het Westen, de druk op Rusland om haar voedselboycot tegen de EU in te trekken neemt door de deal weer af. Een boycot die de Nederlandse land- en tuinbouw vele miljoenen kostte.

De Russische regering maakte het intrekken van het handelsembargo bekend na een ontmoeting van president Poetin met diens Turkse ambtgenoot Erdogan.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
De Russische regering maakte het intrekken van het handelsembargo bekend na een ontmoeting van president Poetin met diens Turkse ambtgenoot Erdogan.

Foto: ANP

Voor de wat langere termijn lijkt de Russisch-Turkse toenadering een tijdelijke alliantie. Beiden lijken de EU meer nodig te hebben dan elkaar en de landen verschillen politiek van inzicht over de Syrische burgeroorlog en Nagorno-Karabach, dat door zowel Azerbeidzjan als Armenië wordt geclaimd.

Laatste reacties

 • 5537

  Rutte had daar ook kunnen staan

 • alco1

  Stalin en Hitler schudden elkaar ook zo de hand in '41

 • siebe66

  Dat MH 17 gedoe heeft ons al veel geld gekost mbt export naar rusland'.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ze zijn op dit moment in Turkije op hetzelfde punt als Duitsland in 1933 toen Hitler na de Rijksdagbrand de laatste resten van de democratie opruimde.

 • oorspronkelijk

  demagogie
  realisme ver te zoeken
  doemdenkers

 • agratax(1)

  @siebe66. Kun je niet verder denken dan dat de MH17 ons veel (geld) gekost heeft. Ik denk dat er velen zijn die een verlies hebben geleden, dat niet kan worden goed gemaakt door welke ophef van welke boycot ook. Als we voor onze idealen willen staan, zullen we soms moeten lijden. In de dertiger jaren wilde Nederland ook niet lijden en verkwanselde zijn idealen door een pakt met Hitler te sluiten een pakt dat waardeloos bleek en honderdduizenden Nederlanders het leven kostte. Wil je nu ter wille van een paar luizige euro's de Russische dictatuur in huis halen.

 • agratax(1)

  Laat de beide dictators maar een overeenkomst sluiten. We moeten ons realiseren dat de Moslims in Rusland worden gezien als tweederangs volk en ook zo worden behandeld. Deze toenadering van beide dictators is niet meer dan een noodsprong om de dreigende invloed van IS en andere "terroristen" het hoofd te bieden.

 • oorspronkelijk

  dictaturen in Europa
  Spanje Franco
  Italie Mussolini
  Rusland Stalin
  niet allen agressie t.o.v andere landen

 • Bennie Stevelink

  @oorspronkelijk, je hebt een onvoldoende voor geschiedenis. Stalin heeft eind jaren dertig Estland, Letland en Litouwen binnengevallen en bezet. Een bezetting die pas ten einde kwam na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1989. Daarna zijn deze landen zo snel mogelijk de NAVO binnen gevlucht. Verder is Stalin in 1938 Finland binnengevallen. Ook is Stalin samen met Hitler Polen binnen gevallen. Duitsland kreeg volgens afspraak de westelijke helft, Rusland de oostelijke helft.

  In Oekraïne was het bewind van de Russen zo verschrikkelijk dat de bevolking de Duitsers in 1941 als bevrijders begroetten, net als wij in 1945 deden met de Canadesen en Engelsen.

  Na de oorlog werd ieder oost Europees land die zijn vrijheid terug wilde door de Russen neergeslagen: Polen, Hongarije 1956, TjechoSlowakije 1968. Bestuurders in deze landen moesten niet alleen overtuigt communist zijn, ze moesten ook onvoorwaardelijk gehoorzaam zijn aan Rusland. Communistische bestuurders die hun land tot een onafhankelijk communistisch land wilden maken werden met schijnprocessen uit de weg geruimd.

 • oorspronkelijk

  imperiapisme
  Rusland heeft angst voor het westen.
  wil daarom veiligheidszones inbouwen dat is nu de drijfveer na het uiteenvallen van Sowjet unie
  Amerika en U.k.en de rest van Europa brengen onder liberale vlag landen onder invloedssfeer
  eenzijdig vind ik het om alleen Rusland te beschuldigen.
  Irak,Mali Libie,Afganistan Viet nam,Cambodja Korea, Cuba, midden Amerika
  het gaat niet om het gelijk maar om realisme.
  wij beroepen ons op beschaving deden wel zaken met zuid Afrika Outspan citrusvruchten
  in 60er jaren was er nog rassen discriminatie in Amerika I heave a Dream

 • .gast

  De EU landbouw kan de Russische markt zowieso vergeten, zuivel, fruit, groente en vlees zijn van prima kwaliteit en volop beschikbaar. Alleen is het iets duurder dan in een Nederlandse Supermarkt. Kijk eens op de landkaart, denk je echt dat Russen geen voedsel kunnen produceren?

 • Bennie Stevelink

  @oorspronkelijk, de Russen hebben helemaal geen angst voor het Westen. Als de bevolking wel angst heeft komt dat door leugenachtige propaganda van Poetin.
  Het probleem van Poetin is dat Rusland onvoldoende machtspositie heeft in de wereld. Hij probeert dat op twee manieren op te lossen: enorm investeren in het leger om in ieder geval militaire macht te hebben. Daarnaast probeert hij samenwerkende landen zoals de EU zo veel mogelijk uit elkaar te spelen.

 • oorspronkelijk

  Roemenië Hongarije Bulgarije Joegoslavie Polen Oost-Duitsland Tsjecho-Slowakije,Finland baltische staten
  Oekraïne allemaal uit de invloedsfeer Rusland
  en dan geen angst voor het westen
  of toch alleen opgeklopte angst
  ook op sportgebied invloed door doping
  het is allemaal niet goed te keuren maar wel een genuanceerder beeld om begrip te kweken.
  eveneens realistische overweging.
  is het de boycot of de overproductie
  als de Russen ergens anders voedsel betrekken ontstaat er een vacuüm
  of is het Amerika die met Dump prijzen voor olie onze potentiele kopers armlastig maken
  respect voor politici en wetenschappers die wel met alle in en outs rekening houden
  natuurlijk mag iedereen een voorkeur hebben voor politieke systemen
  maar wel eerlijk oordelen over goed en fout

 • Bennie Stevelink

  @oorspronkelijk, die "invloedsfeer" waar jij over spreekt was niets anders dan een bezetting. Indonesië is ook losgekomen uit de Nederlandse "invloedsfeer". De positie die de Oost Europese landen nu hebben is een EIGEN keuze en niet opgelegd.
  Veel landen die ooit een koloniaal imperium hadden zoals Engeland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië of Turkije zijn dat kwijt geraakt en hebben dat moeten accepteren. Dus Rusland ook.

 • AD AKKERMANS

  Als goed of slecht van de landen afhangt in hoeverre het onze export raakt zijn we verkeerd bezig

 • oorspronkelijk

  beste Bennie
  bewondering steeds weer over jou feitenkennis en de uitleg van structuren binnen het agrarisch bedrijfsleven
  oorspronkelijk is wat mij drijft
  antropologie,empathie,integriteit zijn mijn leidraad
  ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is
  mensen hebben ontwikkelingsfasen
  communisme is de basis en oorsprong van een samenleving in opbouw
  Europa is die fase in de sixties gepasseerd
  maar rondkijkend lijkt de emancipatie doorgeslagen.
  religieuze uitingen zijn ons vreemd geworden
  vroeger waren nonnen gesluierd
  ik had een Pakistaan als stagiair die nog uitgehuwelijkt zou worden
  thuis 5 melkkoeien
  wat ik wil zeggen is dat het gelijk aan jou kant is gezien door de westerse bril
  begrip gevraagd voor ontwikkelingsfase in andere werelddelen.
  vernederingen worden moerasbranden
  wo2na vernedering wo1 door uitkleden van Duitsland
  pesten leid tegenwoordig tot moordaanslagen op scholen,winkel/uitgangscentra
  sociale uitsluiting lijkt sluimerend agressie op te roepen met de rug naar de samenleving Molukkers Turken woonwagen bewoners achterstandswijken
  lijken dat te bevestigen dat is wat mij zorgen baart.
  oplossingen heb ik ook niet maar demagogie en stigmatiseren lossen het ook niet op

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.