Home

Achtergrond

Producent in nichemarkt: wormen voor sportvissers

Lou en Tonny Derks produceren op hun bedrijf Polderworm in Rutten (Flevoland) jaarlijks bijna 50 ton wormen voor de sportvisserij. Derks is niet bang voor nieuwkomers in zijn sector, wel voor leveranciers van wormen van slechte kwaliteit.

Wormenkweker Lou Derks (65) is er absoluut van overtuigd. Met de speciale worm die hij op zijn bedrijf Polderworm in Rutten kweekt - de Dendrobeana Veneta -, haalt een sportvisser vaker met succes zijn hengel op.

De voormalige melkveehouder, aardappelteler, bollenkweker en vleeskuikenhouder is sinds 2004 actief als fulltime wormenkweker. De wormen van Polderworm vinden hun weg naar sportvissers in heel Europa en Noord-Amerika.

In Nederland zijn zo’n twintig wormenkwekers professioneel in deze sector actief. Zij verkopen hun product aan een vijftal handelaren.

Waarom kiest een sportvisser voor uw wormen?

“De Dendrobeana Veneta is beweeglijker, kleurrijker, smakelijker en hij blijft langer in leven dan de gangbare regenworm. Onze wormen trekken vissen aan en dat is voor de sportvisser natuurlijk aantrekkelijk. Daar wil hij graag voor betalen.”

Wat is cruciaal bij de productie van wormen?

“Om goede kwaliteit wormen te kweken, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Voor een optimale vermeerdering en snelle groei zijn leefomstandigheden nodig die zo dicht mogelijk bij de natuur in de buurt komen. Het gaat dan om voeding, vocht en temperatuur.

De leefomgeving van onze wormen bestaat uit turf, aangevuld met pulp uit de papierindustrie. Om de vier dagen krijgen de wormen krachtvoer. Dat voer bestaat uit granen met wat smaakstoffen die de worm lekker doen ruiken. Een goede temperatuur is misschien wel de belangrijkste factor. Als de temperatuur boven de 20 graden komt, gaan de wormen dood.”

Dat lijkt tamelijk eenvoudig.

“Dat is het in principe ook, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de finetuning van het hele productieproces. Het echte fingerspitzengefühl krijg je pas na jaren. En soms kan het ook gruwelijk misgaan. In 2014 kreeg ik opeens te maken met veel sterfte. De productie daalde dramatisch, van 45 ton in 2013 naar 17 ton in 2014. We hebben nog steeds geen idee wat de oorzaak was. Slechte kwaliteit turf, vervuiling van het meel, te hoge temperatuur? Het enige dat ik weet is dat de productie in 2015 weer snel omhoog ging en dat we dit jaar weer op onze gangbare productie zitten.”

Is er ruimte voor nieuwkomers?

“Ik heb geen moeite met starters. Ze mogen bij mij altijd komen kijken. Duidelijk is dat de afzetmarkt niet groeit. Voor beginners is het vooral moeilijk om een afnemer voor hun wormen te vinden. Het belangrijkste is dat de afzetmarkt niet onder druk komt te staan door een aanbod slechte kwaliteit wormen. Dan haken sportvissers af en die groep krijg je misschien nooit meer terug.”

Of registreer je om te kunnen reageren.