Home

Achtergrond

Olieprijs zakt weer, elektra duurder

Deze week is de olieprijs ten opzichte van vorige week met $1 gezakt naar ruim $49 per vat (159 liter) Noordzeeolie.

Voor het weekend piekte de olieprijs boven de $50 per vat. Ondanks de lichte daling lijkt de neerwaartse trend doorbroken te zijn. Dit heeft alles te maken met een informele Opec-bijeenkomst, gepland eind september. De verwachting is dat Opec aanstuurt op maatregelen om de olieprijs te stimuleren. Het grootste Opec-land Saudi-Arabië heeft al te kennen gegeven de olieprijs te willen laten stijgen.

Olieprijs fluctueert komende weken

Opec voert tot nu toe geen beleid voor regulering van het olieaanbod. Toch kon deze week de olieprijs dalen omdat olieproductiecijfers uit verschillende landen, waaronder China, Irak en de Verenigde Staten, alleen maar toenemen. Analisten verwachten dat de olieprijs de komende weken beweeglijk blijft tot er eind september duidelijkheid is van Opec.

Gasprijs daalt

De gasprijs is eveneens dalende. Donderdag 25 augustus noteerde handelsplatform ATG een dagprijs van 10,97 eurocent per kuub. Het verschil tussen de dagprijs en de contractprijzen is echter vrij groot. Handelsbeurs TTF liet donderdag een contractprijs 2017 zien van 14,8 cent per kuub. Levering voor 2018 en 2019 kosten een halve cent meer.

Prijs voor elektra stijgt komende weken

APX noteerde een gemiddeld piekprijs van €46,63 per MWh. De elektriciteitsprijzen liggen gemiddeld iets hoger dan enkele weken geleden. De prijsstijging heeft te maken met de afname van windenergie in West-Europa. Daarbij stijgt de vraag naar stroom, omdat de vakantieperiode ten einde loopt in Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Veel mensen zijn weer aan het werk, waardoor de vraag toeneemt. De verwachting is dat de prijs voor elektra de komende weken nog verder oploopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.