Home

Achtergrond 1248 x bekeken

Olieprijs ondanks korte opleving onder druk

De olieprijs kende deze week twee kanten. Begin van de week daalde de olieprijs even tot onder de $40, voor het eerst sinds april van dit jaar. Daarna steeg de prijs onder invloed van de Amerikaanse benzinevoorraden.

Dit gebeurde omdat de wereldwijde olievoorraden nog steeds enorm hoog zijn en er geen zicht is op een terugloop daarvan.

Olieaanbod hoger dan vraag in tweede kwartaal

Ook berichten dat het aantal actieve boorplatforms in de Verenigde Staten zijn toegenomen en dat Saoedi-Arabië de prijzen voor Azië verlaagd heeft, droegen bij aan een verdere druk op de prijzen. Vooral dat laatste wijst erop dat de grootste olieproducent te wereld niet van plan is de productie op de toch al overvolle oliemarkt te beperken. Uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat het olieaanbod in het tweede kwartaal 200.000 vaten per dag hoger lag dan de vraag.

Amerikaanse benzinevoorraden zorgen voor prijsstijging

Volgende week komt Opec met nieuwe cijfers over de oliemarkt. Marktanalisten verwachten op basis van de nu bekende cijfers dat de olieprijs verder gaat dalen. Toch gebeurde dat tot nu toe niet. Sterker nog: de prijs is in de loop van de week weer gestegen onder invloed van de Amerikaanse benzinevoorraden.

In eerste instantie zette een verder prijsdaling in nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden met 1,4 miljoen vaten waren gestegen. Die daling was van korte duur omdat snel daarna duidelijk werd dat de benzinevoorraden in de Verenigde Staten met 3,3 miljoen vaten waren gedaald, terwijl deskundigen waren uitgegaan van een terugloop van slecht 300.000 vaten.

Toch verwachten analisten niet dat dit de druk op de olieprijzen structureel zal wegnemen; analisten achten een verdere daling tot $38 per vat realistisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.