Home

Achtergrond

Olieprijs loopt op vanwege speculaties over productiebeperking

De prijs voor ruwe Brent-olie blijft sinds een week alsmaar stijgen, een opgaande lijn die eind vorige week al werd ingezet.

Dat de stijging deze week doorzet, heeft te maken met signalen van 's werelds grootste olieproducenten dat er nieuwe onderhandelingen komen over productiebeperking.

WTI

Een vat Brent-olie, de wereldwijde maatstaf, kostte begin van de week in Europa $48,14. Begin deze maand was de prijs nog gedaald tot $42 per vat. De graadmeter voor Amerikaanse olie, West Texas Intermediate (WTI), dook begin augustus zelfs nog even onder de $40 per vat. Begin van deze week kostte een vat $45,49, aldus WTI. Deze olieprijsstijgingen zijn puur speculatie gedreven.

Alexander Novak, de energieminister van Rusland, liet in een Saoedische krant weten dat zijn land met Saoedi-Arabië gaat samenwerken om stabiliteit in de markt te bewerkstelligen, dat laat persbureau Bloomberg weten. Saoedi-Arabië is het belangrijkste lid en de grootste olieproducent van de Opec, goed voor ruim 30% van de wereldwijde olieproductie.

Enorme voorraden

Of productiebeperking er daadwerkelijk gaat komen is nog maar de vraag. Saoedi-Arabië heeft al eens eerder laten weten alleen de productie te willen beperken als alle Opec-leden dat doen. Dus ook aartsrivaal Iran. De economische en politieke rivaliteit tussen deze twee landen was het belangrijkste struikelblok waar de vorige onderhandelingen tussen de Opec en Rusland op sneuvelden.

Mocht er overeenstemming zijn, dan nog zal het lang duren voor de enorme voorraden olie die wereldwijd zijn opgebouwd zijn weggewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.