Home

Achtergrond

Kritiek van bankiers op ECB zwelt verder aan

De Europese Centrale Bank moet het roer omgooien, want nu richt de ECB meer schade aan dan dat ze goed doet, vindt topman John Cryan van Deutsche Bank.

Daarvoor pleit de CEO deze week in het Duitse Handelsblatt. De banktopman is bang dat de economie van de eurozone implodeert. Met deze kritiek sluit Cryan zich aan bij Rabobank-topman Wiebe Draijer, die vorige week al constateerde dat het ECB-beleid het verdienmodel van banken ondermijnt.

Negatieve rente is pijnpunt voor bankiers

Het grootste pijnpunt voor veel bankiers is de negatieve depositorente die de ECB rekent. Maatregelen van de ECB staan nu haaks op elkaar. De toezichthouder wil dat banken hogere buffers aanhouden en vervolgens worden banken die dat doen bestraft in de vorm van een negatieve rente. Door het huidige ECB-beleid zijn de rente-inkomsten van banken sinds 2009 met 7% gedaald, voor Deutsche Bank een meer dan gemiddeld probleem, omdat het een herstructurering van de bank moeilijk maakt.

Cryan is het vertrouwen in de ECB zo goed als kwijt nu de gewenste effecten van het ECB-beleid uitblijven. "Door de aanhoudende onzekerheid stellen ondernemers investeringen uit en vragen ze nauwelijks meer leningen aan."

Of registreer je om te kunnen reageren.