Home

Achtergrond

Koers John Deere knalt 13% omhoog

De koers van John Deere knalde eind vorige week met 13,5% omhoog. De maker van onder meer trekkers en landbouwmachines heeft nog steeds last van de wereldwijde recessie in de agrarische sector. Maar door rigoureus snijden in kosten, verhoogde de fabrikant de winstverwachting voor het lopende boekjaar naar $1,35 miljard (circa €1,2 miljard).

Het bedrijf heeft aangekondigd onder meer duizenden banen te schrappen. In mei ging de grootste fabrikant van landbouwmachines ter wereld nog uit van een jaarwinst van $1,2 miljard. Het concern wist het afgelopen kwartaal in alle sectoren winst te boeken, ondanks een omzetdaling van 11%. De kwartaalwinst daalde licht, naar $489 miljoen, maar dat was beter dan verwacht.

Over de hele week gerekend bleef bijna 13% van de koersstijging overeind. Volgens Persbureau Bloomberg zijn Microsoft mede-oprichter Bill Gates en superinvesteerder Warren Buffet de grootste aandeelhouders van Deere met een belang van respectievelijk $2,7 en $1,9 miljard.

Syngenta ziet koers aandeel stijgen

De koers van Syngenta pluste afgelopen maandag met 10,6% en over de hele week gezien was dat een plus van 9,8%. Beleggers reageerden positief op het groene licht van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten voor de overname van de Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen door het Chinese staatsbedrijf Chem China. De Amerikaanse markt is goed voor een kwart van de omzet van het bedrijf.

Südzucker grootste verliezer

De grootste verliezer van afgelopen week was de Duitse suikerproducent Südzucker, de koers daalde ten opzichte van vorige week met 5,2% naar €22,41 afgelopen woensdag. Volgens sommige analisten is er een eind gekomen aan de stijging van de koers van het aandeel. Voor de Duitse grootbank Commerzbank waren berichten over een voorziening van €150 miljoen vanwege een procedure over vermeende manipulatie van suikerprijzen geen beletsel om het predicaat ‘kopen’ aan te passen. De bank handhaaft het koersdoel op €26,50.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Südzucker en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.