Home

Achtergrond 18543 x bekeken 6 reacties

Kleine windmolen rukt op in Groningen

Bij boerderijen in Groningen verrijzen opeens veel kleinere windmolens. Een groep jonge techneuten produceert onder de naam E.A.Z. Wind in Hoogezand een kleinere molen met houten bladen. Vooralsnog alleen in Groningen, maar er wordt gewerkt aan uitbreiding.

Tien kleine windmolens draaien nu bij Groningse boerderijen. Dit jaar worden er nog dertig geplaatst en voor 2017 is de ambitie om 100 tot 120 molens neer te zetten. De afkorting E.A.Z. staat voor Enschede aan Zee; een grap uit de studententijd van de oprichters, die liever aan zee woonden met veel wind. Twee jaar geleden werd E.A.Z. Wind opgericht door Sjouke Ritsema, Bart Claessen, Aard Duivevoorden en IJssebrand Ziel, na hun afstuderen in werktuigbouwkunde en industrieel ontwerpen aan Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Ze begonnen met het bouwen van molens in de schuur van boer Ritsema in Overschild en openden kortgeleden een grote vestiging in Hoogezand.

Lokale toeleveranciers leveren materiaal

De fijne techniek wordt in Rijswijk gemaakt, de productie van de molen zelf gebeurt in Hoogezand. Het bedrijf telt elf Groningse onderaannemers en leveranciers. Zo worden de bladen in de Drentse bossen van Staatsbosbeheer gekapt en verwerkt door een trappenfabriek in Stadskanaal. Die fabriek heeft de juiste machines om de vorm van de bladen te frezen. E.A.Z. Wind zegt de lokale economie te willen aanjagen door een keten van lokale toeleveranciers op te bouwen.

Ga met uw muis over de iconen in de afbeelding voor meer informatie.

Terugverdientijd van zes tot tien jaar

Windmolens van E.A.Z. Wind hebben een ashoogte van 15 meter. De tiphoogte (inclusief wieken) is 21 meter. Een molen kost €37.500, is volgens de aanbieders onderhoudsvrij, wordt afgeschreven over twintig jaar en geleverd met tien jaar productgarantie. Bij jaarlijks gemiddelde windsnelheden van 5 meter per seconde kan de windmolen 30.000 kilowattuur per jaar leveren, geeft woordvoerder Bart Schuitema aan. De rotordiameter is 12 meter.

Schuitema verwacht in Groningen een terugverdientijd van de EAZ-Twaalf van zes tot tien jaar. “Het piekvermogen van de windmolen is 10 kilowatt. Daardoor is het niet nodig om de bestaande aansluiting te verzwaren.”

Houten bladen aan windmolen

De staart en de bladen van de E.A.Z. molen zijn van hout zijn gemaakt, de mast is van staal. “Hout is licht van gewicht, stevig, en raakt niet snel vermoeid”, legt Schuitma uit. In Nederland is E.A.Z. Wind de enige fabrikant die houten bladen gebruikt. Als de molens te hard gaan draaien, draaien ze zichzelf om te remmen door de centrifugaalkracht uit de wind.

Een kleine windmolen van EAZ. De bladen zijn van hout, de ashoogte is 15 meter, waarmee hij nog net binnen de categorie 'kleine molen' past in het Groninger windmolenbeleid.
Een kleine windmolen van EAZ. De bladen zijn van hout, de ashoogte is 15 meter, waarmee hij nog net binnen de categorie 'kleine molen' past in het Groninger windmolenbeleid.

Wachtlijst voor andere provincies

Op dit moment is het bij E.A.Z. alleen mogelijk om windmolens in Groningen aan te vragen, aanvragen buiten de regio komen op een wachtlijst. Het beleid verschilt per provincie. “We hebben contact met locaties in Zeeland, Friesland en Noord Holland. We verwachten dat we de windmolens de komende jaren in andere provincies gaan neerzetten.” E.A.Z. Wind regelt de vergunning, subsidieaanvragen en de installatie van de molen.

Wel of geen kleine windmolen?
De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) is positief over kleine windmolens, omdat die vooral geschikt zijn voor particulieren, ondernemers, coöperaties en boeren. Rik Harmsen, branchespecialist van MWEA: “Kleine windmolens bieden nieuwe concurrentie tussen zonnepanelen, kleinschalige bio-energie en grotere windturbines. Het is geen heel grote investering en daarom een nieuwe optie. Vermoedelijk zijn de kleine windmolens momenteel goedkoper dan zonnepanelen, daarom worden ze momenteel zo veel geplaatst, maar je weet nooit hoe dat in de toekomst gaat.”
Het staat of valt met de businesscase: wat is het risico, welke garantie zit er op, hoe lang blijft hij het doen en wat verdien ik er op. Alfred Hamstra, windadviseur provincie Groningen: “Laat je goed adviseren, financieel, maar vooral ook fiscaal. Het gaat om het vermogen dat je als boer zelf kunt gebruiken: kun je alles zelf gebruiken dan is het goedkoper dan wanneer je het moet doorverkopen. Als je 30.000 kWh nodig hebt dan kun je dat van een windmolen halen.”

Windmolen gaat vijftien jaar mee

Bij nieuwe producten zijn opbrengst en levensduur onzekere parameters. Bij zonnepanelen heb je iets meer zekerheid over hoe lang ze meegaan, maar ook zonnepanelen nemen af na vijftien jaar: een recente levert meer op. “Met windmolens zul je dat ook hebben. De meeste mensen rekenen op vijftien jaar.”
Iets om op te letten is het piekvermogen dat je nodig hebt in de meterkast: soms hebben zonnepanelen een hoger piekvermogen nodig (3x 80A of zwaarder) dan kan dat tot een verhoging van het vastgoed leiden.

SDE+-subsidie voor kleine windmolen

Kleine windmolens komen in aanmerking voor SDE+ subsidie. SDE+ wil zeggen dat je het verschil krijgt tussen wat de marktprijs voor energie is en wat door de overheid is uitgerekend wat jij aan kosten hebt per kilowattuur. De SDE+ geldt voor vijftien jaar; de subsidie krijg je alleen als je elektriciteit produceert, geen productie betekent ook geen subsidie.
Hamstra geeft aan dat het voor een boer in een winderige provincie al snel uit kan om een kleinere windmolen neer te zetten. “Zet een meter neer en bereken het. Hoe lang gaat de molen mee en wat brengt hij op? Stel: je koopt een molen met een vermogen van 10 kW. Reken dan eens dat zo'n molen voor een kwart vollast draait, dan kom je op ruwweg 20.000 kWh. Met je opbrengst en SDE+ kan het al snel uit.”
Door de Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling), krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. De molen mag in een nabijgelegen postcodegebied geplaatst worden dan waar de investeerders wonen.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  onderhoud zal wel duur zijn als ze iedere keer met een flinke hoogwerker moeten komen!!

 • farmerbn

  Zo'n paal kun je gerust zo maken dat die naar beneden beweegt. Een knikpunt op enkele meters hoogte en een lier.

 • info519

  Prachtig verhaal...leuk dat zulke jonge ondernemers succes hebben...

 • mtseshuis

  Goed bezig!

 • farmerbn

  Ik heb wel interesse maar woon in Frankrijk. Even wachten dus.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Het is beter, als de gemeente , samen met heel veel burgers, een eigen windpark bouwt met grote windmolens. Dan zijn er minder palen nodig.
  Als 1 kleine windmolen 20.000 kWh per jaar opwekt, is dat genoeg voor 7 huishoudens.
  Dus een gebied met 35.000 huishoudens, heeft dan 5000 van deze kleine windmolens nodig. 5000 palen elke 100 m een windmolen van 15 m hoog.

  Met grote windmolens, krijgt de boer een grond vergoeding.
  De inwoners zijn dan eigenaar van de windmolens, een moderne windmolen van 3 MW wekt 9 miljoen kWh op. Dus 1 paal helpt 3000 huishoudens aan stroom.
  Dus die 35.000 huishoudens, hebben samen 12 grote windmolens nodig, ipf 5000 kleine

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.