Home

Achtergrond 1191 x bekeken

JBS profiteert van rundvleesdeal VS

Brazilië mag weer vers rundvlees uitvoeren. Dat is goed nieuws voor JBS, dat vanuit São Paulo een waar vleesimperium aanstuurt. Het aandeel won in een week tijd bijna 7% aan waarde en staat nu op het hoogste niveau sinds 19 mei.

De deal is dan ook geen sinecure. Brazilië kan volgens landbouwminister Blairo Maggi, overigens zelf ooit een sojamagnaat, door de deal zo’n $900 miljoen extra verdienen met de export van rundvlees.

De deal met de Verenigde Staten komt neer op het erkennen van elkaars voedselveiligheidsstandaard. Dat de Verenigde Staten nu Brazilië als een veilige leverancier hebben aangemerkt, kan volgens Maggi ook betekenen dat landen als Japan en Zuid-Korea nu de deur openen. JBS is in Brazilië het beste gepositioneerd om te profiteren. Het bedrijf is de grootste producent maar heeft als eigenaar van JBS Swift en kippenvleesproducent Pilgrim’s Pride ook een groot netwerk in de Verenigde Staten.

Braziliaans aandeel blijft kwetsbaar

Het nieuws over de Verenigde Staten helpt natuurlijk ook concurrent Brasil Foods, dat ook duidelijk terrein won op de beurs. Braziliaanse aandelen blijven wel kwetsbaar voor de politieke chaos in Brazilië en een grootscheeps corruptieonderzoek met de veelzeggende naam Lavo Jato, Portugees voor wasstraat. Een topman van JBS is hierin verdachte. Analisten staan dan ook niet in de rij om de bescheiden koersdoelen voor beide bedrijven te verhogen.

Veiling helpt Fonterra

De obligaties van Fonterra schoten deze week ook omhoog in waarde. De Nieuw-Zeelandse zuivelaar kwakkelt al een tijdje door de lage melkprijs en productieproblemen. Bij de laatste, wereldwijd toonaangevende zuivelveiling in Nieuw-Zeeland stegen de zuivelprijzen gemiddeld met 6,6%, terwijl volle melkpoeder bijna 10% hoger noteerde. Prijsherstel is niet alleen belangrijk voor Fonterra, ’s werelds grootste exporteur van zuivel, het is ook belangrijk voor haar leden. Die tekenen volgens The New Zealand Herald al drie jaar op rij gemiddeld rode cijfers op.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Fonterra en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.