Home

Achtergrond 15 reactieslaatste update:3 aug 2016

'Homeopathische middelen werken niet'

De groeiende verkoop van homeopathische middelen in de veehouderij bevreemdt Sjeng Lumeij, dierenarts en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij. "Het werkt gewoon niet, daar is algemeen consensus over."

Leveranciers van homeopathische middelen hebben in de eerste helft van 2016 aanzienlijk meer producten aan veehouders verkocht dan in 2015. De boerenvraag groeit, blijkt uit verkoopcijfers van die leveranciers. Lumeij is kritisch. "Sommige mensen geloven zo sterk in de effectiviteit van homeopathie dat ze de écht werkende middelen niet meer willen zien. Dat is een groot risico."

Waarom kan homeopathie niet werken?

"De suggestie wordt gewekt dat het werkzaam zou zijn. Maar dat is gewoon niet waar. Deze middelen zijn eindeloos verdund. Er zit geen molecuul meer in de werkzame stof. Fysiek is het onmogelijk. Er zijn ook jarenlang studies naar gedaan en de algemene consensus is dat het gewoon niet werkt. Het voordeel is misschien dat er geen bijwerkingen zijn, maar er is sowieso geen werking. Er mag ook geen enkele gezondheidsclaim aan worden gehangen. Al gebeurt dat wel vaak op slimme wijze. Het is een mythe die in stand wordt gehouden. En het keert altijd weer terug."

Lees over de positieve ervaringen met homeopathie van veehouder Pier Swierstra

Maar er zijn toch ook onderzoeken met bewijsvoering?

"Ja, maar dat zijn vaak slecht opgezette onderzoeken die de wetenschappelijke toets niet kunnen doorstaan. Het moeten meerdere onderzoeken zijn en niet één of twee matige steekproeven die een waarschijnlijkheid van effectiviteit geven. Dan is het resultaat misschien een onderzoekje met licht effect. Maar dat komt dan vaak bovenop een bult informatie waarin juist de ineffectiviteit wordt aangetoond. Het is meestal ook cherry picking."

Sjeng Lumeij (64), dierenarts en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij.<br /><em>Foto: Ton Kastermans Fotografie</em>
Sjeng Lumeij (64), dierenarts en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij.
Foto: Ton Kastermans Fotografie

Maar dierenartsen schrijven het soms ook voor?

"Ja, dat klopt. Een kleine groep dierenartsen doet dit. Maar dat kán ook doordat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zijn leden niet verbiedt om dit te doen. Die laat deze groep alternatieve dierenartsen zijn gang gaan. Dat is een slechte zaak, zo zijn ze ook niet opgeleid. Maar de KNMvD is gewoon bang dat ze anders leden verliest. Die wil geen versnippering binnen het veterinaire bestand."

KNMvD moet dus stelling nemen?

"Ja, dat vind ik zeker. Dierenartsen die homeopathische middelen verstrekken, geven misinformatie en zetten boeren op het verkeerde been. Die groep zou de KNMvD er uit moeten gooien, juist omdat het onder hun paraplu gebeurt. Maar naast de KNMvD moet ook de overheid eens stelling nemen. Die is nu veel te laks als het om homeopathie gaat. En dat baart zorgen. De partijen die de bakens uit zouden moeten zetten, falen hier in. Die doen niks."

Hoe kijkt u tegen de toegenomen boerenvraag aan?

"Veehouders zijn naarstig op zoek naar alternatieven voor antibiotica. In verband met de resistentieproblematiek is het ook een goed streven om het antibioticagebruik terug te dringen. Maar boeren moeten ook goede voorlichting krijgen. Als de beroepsorganisatie van dierenartsen en autoriteiten die geneesmiddelen registreren de suggestie wekken dat homeopathische middelen zinvol zijn, kun je niet van niet-medisch geschoolde boeren verwachten dat ze die middelen afwijzen."

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal met Lumeij eens.

 • jan nij bijvank

  Ik zou de heer lumeij eens willen adviseren om de proef op de som te nemen.
  Als u uw hoofd een keer flink stoot en er komt een bult op gebruik dan eens Arnica en u zult versteld staan hoe snel de bult is verdwenen.

 • a boorsma

  Niet gehindert door enige kennis
  Dierenarts van de oude garde diet
  Niet open staat voor vernieuwing

 • A1967

  En bestaande wetenschappelijke onderzoeken ontkend. Bovendien is hij ook tegen antiaanbakpannen omdat dit slecht is voor de vogels.........

 • Loeitje

  De heer Lumeij gebruikt net zulke platte, onware voorbeelden als sommige homeopaten. Typisch voorbeeld van iemand die te diep in z'n zelfgegraven loopgraaf zit.Het kenmerk van de ware wetenschapper, die hij er zo graag bijhaalt, is dat die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en bij alles open vragen stelt. Respect voor veeartsen, die niet alleen de reguliere geneeskunde volgen, maar open kijken welk middel regulier of homeopatisch, het best ingezet kan worden in een bepaalde situatie. Ook Het bewezen effect van arnica op de bult op z'n hoofd gaat deze man niet overtuigen. Hoog tijd dat hij van z'n welverdiende pensioen gaat genieten en plaats maakt voor dierenartsen die de uitdagingen van vandaag niet met de antwoorden van eergisteren tegemoet treden!

 • Althof

  Bij homeopathie gaat het niet om de moleculen maar om de informatie die de moleculen overgeven aan het verdunningsmiddel. Het gaat namelijk om frequenties die de natuurlijke systemen weer in goede banen moeten leiden. De heer Lumeij zou zijn recente vakliteratuur eens moeten lezen.

 • melkkoeienboer

  Meneer de dierenarts zegt met andere woorden: Help ik kan niks meer verdienen aan die boeren

 • WJHDKremer

  Helemaal met collega Lumey eens. De tijd van nuchtere ochtendurine is ook voorbij.

 • Bennie Stevelink

  Iedereen mag van mij Moslim zijn en naar Islamitische regels leven zolang anderen die dat niet willen maar vrij zijn dat niet te doen.
  Iedereen mag van mij geloven in homeopathie en homeopatische middelen gebruiken zolang mensen die daar niet in geloven daar maar niet toe verplicht worden. Verder is het van belang dat mensen die geloven in homeopathie dieren niet onnodig lang laten lijden en op tijd overgaan tot euthanasie.

  Toen in de Tweede Kamer een debat was over antibioticagebruik in de veehouderij stelde Marianne Thieme voor om in plaats van antibiotica homeopatische middelen te gebruiken. Dát is voor mij nou onaanvaardbaar. In overheidsbeleid middelen waarvan nog nooit bewezen is dat ze enige werking hebben gaan opvoeren als alternatief voor middelen die wél bewezen werkzaam zijn.

 • marco-vdb

  Homeopathische middelen zijn toch voornamelijk middelen voor de boer en niet voor het dier. De "feel-good" factor, d.w.z. ik heb wel wat gedaan voor het dier maar hoeft mij niet schuldig te voelen over overmatig gebruik van antibiotica, speelt hierin de belangrijkste rol, zeker bij de bio-boeren. Je staat versteld wat de kwakzalverij de "nuchtere" Nederlandse (pluim-) vee houder aan weet te smeren.

 • Grazer

  En we beginnen weer bla bla bla. Deze discussie is al zo oud als de weg naar Rome. Zo blijft iedereen hangen in oude denk patronen en komt geen stap voorruit. Echt een welles nietes spelletje waar kinderen mee experimenteren. Wij als veehouder/mens zouden zelf experimenteren en onderzoeken welke methode het beste past en welke methodes er zijn.

 • geen boer

  Bennie slaat de spijker op zijn kop. Iedereen is vrij net zoveel poedertjes aan te schaffen als ze zelf willen en ze te smeren op welke bult ze zelf willen, wanneer er maar geen verplichting bij komt kijken, of in dit geval; een verbod op middelen welke wél een wetenschappelijke toets doorstaan hebben. Op deze wijze wordt immers de wetenschap (die ons toch uit de grotten gekregen heeft) buitenspel gezet door een politiek wens-idee.
  Verstrekking door dierenartsen is een grensgeval; eigenlijk zou er (net als bij allerlei financiële producten) een bijsluiter bij moeten zitten met verplichte mededeling dat het middel geen wetenschappelijk bewezen werking heeft.

 • sjoerddehoop1

  Homeopathie kan een onderdeel zijn van het betere management door nog beter naar de dieren te kijken en ze te begeleiden bij hun gezondheidszorg.
  De reguliere geneeskunde heeft lang niet altijd een antwoord en we hebben al genoeg problemen met antibioticaresistentie.
  In de praktijk zijn er heel veel voorbeelden waarbij de veehouders en hun dieren baat hebben bij allerlei middelen waarin de gangbare medicijnen geen oplossing bieden of veel duurder zijn. Ook bij kleine huisdieren zijn er voldoende voorbeelden dat dit een werkbaar alternatief is.
  KNMvD doet er verstandig aan om de Homeopathie niet meer zo sterk af te wijzen zoals de heer Lumeij nog wel steeds doet. Laat de dierenartsen en de boeren zelf maar uitvogelen wat in de praktijk het beste werkt.
  Boeren kunnen zichzelf scholen door cursussen te volgen of mee te doen aan studiegroepen. Op die manier is er nu al praktijkervaring opgebouwd. Liefst komt daar nog veel meer bij.
  Buiten de Faculteit van Utrecht hebben gelukkig anderen wel hun best gedaan om eigenaren kleine huisdieren en landbouwhuisdieren bij te staan. Gelukkig begint de Nieuwe Lente op de Faculteit ook door te breken.
  Het is schandalig dat de Faculteit voor Diergeneeskunde aan de studenten vele decennia deze kennis heeft onthouden en actief meegewerkt aan de kennisachterstand van de huidige generatie dierenartsen.
  Gelukkig is de heer Lumeij nu niet meer bij machte om dit nog langer vol te houden

 • alco1

  Een gezonde koe geneest vanzelf.

 • Bennie Stevelink

  @sjoerddehoop, ik vind het prima dat homeopathische middelen worden toegepast door reguliere dierenartsen, maar alleen die homeopathische middelen waarvan bewezen is dat ze werken. Zodra dierenartsen homeopatische middelen gaan gebruiken waarvan nooit is vastgesteld dat ze werken zijn het geen dierenartsen meer maar kwakzalvers.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.