Home

Achtergrond

Groei in vraag naar olie loopt terug

De wereldwijde groei in de vraag naar olie zal in 2017 afnemen. Dat is de voorspelling van het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het donderdag verschenen maandelijkse rapport.

In 2016 groeide de vraag nog met 1,4 miljoen vaten ruwe olie per dag; dat zal volgens IEA in 2017 op 1,2 miljoen vaten per dag uitkomen. Met deze prognose voor 2017 verlaagt IEA de voorspelling met 100.000 vaten per dag. Aan de basis hiervan ligt een verslechtering van de macro-economische verwachtingen, aldus het agentschap.

Aanbod aan olie groeit

Tegelijkertijd groeide het mondiale aanbod aan olie in de afgelopen maand met ongeveer 800.000 vaten per dag. Vooral in Saudi-Arabië en Irak is meer olie uit de grond gehaald. Daarentegen zal in landen die niet zijn aangesloten bij de organisatie van olieproducerende landen (Opec) naar verwachting dit jaar de totale olieproductie dalen met 900.000 vaten per dag. Wereldwijd worden dagelijks 85 miljoen vaten olie opgepompt. Dat gebeurde zowel binnen als buiten Opec.

De verwachting van IEA voor de rest van dit jaar is dat Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten de olieproductie zullen opvoeren naar recordhoogtes. Hiermee hopen de olieproducenten hun marktaandeel te beschermen.

Meer balans op oliemarkt verwacht

Ondanks deze verwachte productiegroei denkt IEA dat de oliemarkt dit jaar verder in balans komt. Het agentschap denkt dat grote aanbod zal worden opgevangen door raffinaderijen. Na een forse terugloop in de afgelopen maanden gaan raffinaderijen in de komende maanden grote hoeveelheden olie verwerken is de verwachting.De prijs zal naar verwachting echter niet stijgen; Opec gaat er in het deze week verschenen maandrapport van uit dat de lage olieprijs zal aanhouden vanwege de grote voorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.