Home

Achtergrond

FMC: een onbekende grootheid in de agrochemie

Bayer wil Monsanto overnemen, terwijl Dow en DuPont fuseren en ChemChina de controle over Syngenta koopt. Bij de overnames en fusies zullen mededingingsautoriteiten partijen dwingen afscheid te nemen van bepaalde activiteiten. FMC kan profiteren.

Weinig markten zijn zo geconcentreerd als de agrochemie. Als het op gewasbeschermingsmiddelen en zaden aankomt, dicteren zes bedrijven al jaren de markt: Syngenta, Monsanto, Bayer CropScience, DuPont, Dow en BASF. Graanprijzen zijn laag, dus kopen boeren meer op prijs. In combinatie met steeds hogere R&D-kosten zoeken bedrijven elkaar op.

Motto luidt schaalgrootte

Schaalgrootte is het devies. Bayer wil Monsanto overnemen, Monsanto hoopt zelf BASF te kopen en Dow en DuPont gaan fuseren. Syngenta leek eerder prooi te worden van Monsanto, maar wordt uiteindelijk opgeslokt door het Chinese ChemChina, dat eerder het Israëlische Adama kocht. Over het Amerikaanse FMC, toch een top 10-speler, heeft niemand het.

Begrijpelijk, want met een geprognotiseerde omzet van $2,2 tot $2,4 miljard blijft het bedrijf ver achter bij de concurrentie. FMC past een keer of zes in Syngenta en een keer of zeven in Monsanto. Zelfs als we alleen kijken naar bestrijdingsmiddelen, FMC maakt immers geen zaaigoed, is het Amerikaanse bedrijf niet meer dan een subtopper.

R&D naar productieproces

FMC wordt bovendien vaak gerekend tot categorie van generieke spelers; bedrijven die bij het maken van gewasbeschermingsmiddelen vooral of exclusief teren op de actieve ingrediënten die een andere partij heeft gevonden. De markt wordt aangevoerd door Adama en Nufarm.

Het zijn geen copycats maar bedrijven die hun R&D vooral inzetten op verbeterde formuleringen of het beste productieproces. Het vinden van actieve ingrediënten, wellicht het duurste en moeilijkste proces, wordt overgelaten aan de grote jongens. Generieke spelers kopen het recht om stoffen te gebruiken of wachter het vervallen van het patent af.

FMC, een bedrijf uit Philadelphia, heeft wel een grote achterstand maar zette de laatste jaren enkele belangrijke stappen. Het bedrijf nam in 2014 voor $1,4 miljard de Deense pesticidemaker Cheminova over en verwierf daarmee een serieuze positie op de Europese markt. Het bedrijf zocht onder topman Pierre Brondeau meer de niche op. Het bedrijf zet wat minder in op de grote handelsgewassen en meer op zonnebloemzaad, koffie en fruit.

FMC is divers bedrijf

FMC heeft bovendien haar risico’s gespreid. Het bedrijf is sinds het afstoten van de machinebouw in het jaar 2000 niet meer het conglomeraat dat het ooit was. Maar nog altijd maakt het bedrijf voedingsingrediënten die de textuur, kleur, structuur en fysieke stabiliteit van voedsel beïnvloeden. Ook maakt het bedrijf additieven voor de farmaceutische industrie en lithiumproducten die onder meer worden gebruikt voor batterijen in elektrische auto’s.

Overnames in agrochemie bieden FMC kansen

Het is de vraag of FMC zelf een speler wordt in het overnamegeweld in de agrochemie. Als overnamekandidaat past FMC niet bij de grote spelers. De fusies en overnames in de top van de agrochemie bieden mogelijk wel kansen. Mededingingsautoriteiten zullen het afstoten van onderdelen eisen. Omdat de grote spelers zelf allemaal zo groot zijn dat ze deze onderdelen niet zomaar kunnen overnemen zonder nieuwe mededingingsvragen op te roepen, kan FMC mogelijk profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.