Home

Achtergrond

Euro sterker, rente zakt verder

De euro is sinds vorige week wat sterker geworden ten opzichte van de dollar. Een euro is nu $1,12 waard. Daarmee staat de ‘eenheidsmunt’ op het hoogste niveau sinds eind juni.

Het pond is na een enorm koersverlies in juni na het Brexit-referendum gestabiliseerd. Een euro is bijna 84 pence waard. Een jaar geleden was dat nog 70 pence.

Naar verwachting gaat de euro tegenover de dollar terrein verliezen zodra in de Verenigde Staten de beleidsrente wordt verhoogd. Vorige week hield de 'Federal Reserve' de vinger aan de trekker maar de grootbanken in Nederland verwachten wel dat eind 2016 of begin 2017 de kogel door de kerk is. Bij een hogere rente wordt de dollar normaliter sterker.

Pond verzwakt verder

Het Britse pond zal vermoedelijk verder verzwakken, ondanks recente berichten dat de schade meevalt. Het IMF moest bekennen dat de Britse economie niet direct instort, maar het harde werk – de onderhandelingen met de EU over de voorwaarden van een Brits vertrek – moeten nog goed en wel van start gaan. Een echte val van het pond wordt niet verwacht.

In de EU is het rentefront vrij stil. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is verder gedaald tot -0,298%.

Of registreer je om te kunnen reageren.