Home

Achtergrond 3533 x bekeken 9 reacties

Elshof (LTO Noord): kritiek hoort erbij

Trienke Elshof wordt op 1 november voorzitter van regiobestuur Noord van LTO Noord. Elshof is een ervaren bestuurder die ruimte wil creëren voor zo veel mogelijk agrarische bedrijven. Dat levert niet altijd applaus op. Daar moet een boerenbestuurder tegen kunnen, zegt ze.

Nee, Trienke Elshof is geen voorzitter die straks – per 1 november is ze voorzitter van regio Noord van LTO Noord – vaak op de barricaden staat. Ze zegt: “Ik ben een netwerker, zoek naar samenwerking, naar consensus.” Altijd? “Zoveel mogelijk, maar als het moet, stel ik me hard op. Dan zeg ik: ‘en nou is het klaar, zo gaan we het doen’.”

Drie regiobesturen

LTO Noord reorganiseert; de organisatie krijgt drie regionale besturen. Elshof is gekozen als voorzitter van het regiobestuur in de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Maar, zegt ze nadrukkelijk, ik wil straks niet hét boegbeeld zijn van de club in het noorden. “Ik hoef niet altijd de pers te woord te staan. Het bestuur gaat als team opereren en schuift als dat nodig is degene naar voren die het betreffende onderwerp in zijn of haar pakket heeft. Het gaat om de inhoud, ik streef niet naar persoonlijke bekendheid.”

Elshof (48) heeft samen met haar echtgenoot een melkveebedrijf met 240 koeien in het Friese Oldetrijne. Het bedrijf is vergaand geautomatiseerd, twee van haar drie kinderen zijn het huis uit en dat geeft haar de tijd om bestuurlijk actief te zijn.

Waterschap, FrieslandCampina, het afdelingsbestuur van LTO Weststellingwerf, Rabobank; ze zat of zit erin als bestuurder. “Dat wil niet zeggen dat ik niet meer weet wat er in de landbouw gebeurt. Als ik na een vergadering in zo’n glazen kantoor naar huis rijd, kom ik thuis op onze boerderij. Dan zie ik de melkgeldafrekening en realiseer me dan donders goed wat er allemaal op de boeren afkomt. En als ik de boerenpraktijk al zou vergeten, dan word ik daar wel aan herinnerd door mijn man, mijn familie of de buren. De boerengemeenschap is en blijft mijn basis.”

Trienke Elshof: "De boerengemeenschap is en blijft mijn basis."</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Trienke Elshof: "De boerengemeenschap is en blijft mijn basis."

Foto: Mark Pasveer

Vrouwen doen het goed

Ze krijgt een belangrijke functie in LTO Noord. Een vrouw als regionaal voorzitter, wat haar betreft hoeven daar eigenlijk geen woorden aan te worden besteed. Binnen de landbouw is het allang geaccepteerd dat vrouwen het woord voeren, beslissingen nemen, de pers te woord staan. Ze gaf pas een cursus in Ethiopië over vrouwelijk leiderschap in de landbouw. “In dat land wordt van vrouwen verwacht dat zij hun mond houden. Die tijd hebben wij in Nederland gelukkig al ver achter ons gelaten. Zeker in de agrarische sector. Volgende vraag graag.” Ze komt er later nog even op terug. Of de redacteur weet dat het bestuur van regio Noord op 1 november vier vrouwen telt en twee mannen. “Als vrouwen doen we het blijkbaar best goed.”

Belangenbehartiger

Het gaat haar altijd om het brede boerenbelang. “Als belangenbehartiger krijg ik de kans om vanaf het begin mee te praten, lang voordat het beleid definitief is vastgesteld. Zo vroeg mogelijk de agrarische belangen naar voren brengen, dat is mijn belangrijkste drijfveer. De kunst is om ontwikkelingsruimte te creëren voor zo veel mogelijk agrarische bedrijven.”

Een belangenbehartiger krijgt lang niet altijd applaus. Kritiek, boze telefoontjes, het hoort erbij, zegt ze. “Als je daar niet tegen kunt, kun je beter thuis op het erf blijven. Maar af en toen doet het wel pijn. Hier in de afdeling heeft een aantal leden hun LTO-lidmaatschap opgezegd uit boosheid over ons standpunt in het fosfaatdebat. Heel erg jammer. Sommige opzeggers zijn na gesprekken met bestuursleden toch gebleven. Bij enkele anderen lukte dat niet. Je kunt het niet altijd goed doen voor iedereen.”

Acute kwesties

Qua organisatiestrategie kiest Elshof voor een andere aanpak dan in het verleden. “Vaak heeft de agrarische sector te maken met acute kwesties. Bijvoorbeeld wateroverlast of muizenschade. Bij zulke thema’s gaan we tijdelijke werkgroepen instellen met gemotiveerde boeren die uit het gebied komen en kennis van zaken hebben. Het regiobestuur is er voor de grote lijnen en zorgt ervoor dat die tijdelijke groepen hun werk goed kunnen doen.”

Laatste reacties

 • ........

  Weer een nieuwe voorzitter ? er zijn pas een aantal benoemd , hoeveel voorzitters hebben ze wel niet ?

 • gvleemingh1

  ' De kunst is om ontwikkelingsruimte te creëren voor zoveel mogelijk agrarische bedrijven '. De kunst is om betere margeverdeling te realiseren. Daarna is er pas toekomst voor zoveel mogelijk agrarische bedrijven.

 • gjh

  ze staat bekend als een meeloper dus past ze bij LTO

 • parnas

  Ontwikkelingsruimte voor zoveel mogelijk bedrijve n . Laat dat dan eens de familiebedrijven zijn. Generaties is er geboerd. De uitgekocht bedrijven zijn al genoeg bevoordeeld en moeten nu ook eens een pas op de plaats maken voor de rest. Het is voor lto noord nu eens een taak om precies eens aantekenen wat men wil. Dus niet met alle winden meewaaien.

 • HJ O R

  Aldus GJH staat ze bekend als een meeloper, ik ken haar niet, maar gezien de baantjes die ze heeft (gehad) is ze geen belangenbehartiger.
  Of is ze er daar uitgeschopt , bij genoemde baantjes past in elk geval geen tegenspraak. Maar zoals gezegd, ik ken haar niet dus maar afwachten.

 • Bennie Stevelink

  @HJ O R, je bent dus een goede belangenbehartiger als je geen enkele ervaring hebt?

 • PIETER123

  Het is een keuze geweest van LTO in de fosfaat discussie dat er 25 procent boeren nu verplicht lid worden van Grondig .Je moet net als vissen je organiseren en in een school zwemmen anders is het einde oefening.

 • alco1

  Laat ze maar beginnen met Grashoff van repliek te dienen.
  Stof genoeg in dat item om beslagen ten ijs te komen.
  We kunnen dan ervaren wat ze waard is.

 • oorspronkelijk


  welke pleiter voor natuur/milieu bescherming doet dit uit eigen belang
  sectoraal wordt in de landbouw nog steeds gesproken over groei
  is dit in het algemeen belang
  een samenleving is als elektriciteit je hebt een plus en massa pool
  of spanning een 0 en aarde
  met elkaar krijg je de energie die je wenst
  vroeger had men uit de religie richtlijnen voor leven
  de rentmeesters als symbool zijn als in werkelijkheid woekeraars geworden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.