Home

Achtergrond

Duitse ontwikkelingshulp voor Afrikaanse boer

Duitsland gooit het roer om bij de ontwikkelingshulp aan Afrikaanse landen als Roeanda, Niger en Senegal.

De zelfredzaamheid van de Afrikaanse boeren moet worden gemobiliseerd. Het Bauernverband wil helpen bij de opzet van boerenorganisaties; van belangenbehartigers tot mechanisatiecoöperaties.

Zelfredzaamheid

Duitsland zet met zijn ontwikkelingshulp aan de landbouw in Afrika in op een nieuw concept. De Duitsers willen met hun steun de zelfredzaamheid van de boeren mobiliseren. Daarvoor zijn economische samenwerkingsverbanden nodig en bij de opzet daarvan kan de Duitse boerenfederatie, het Deutsche Bauernverband (DBV), helpen. Vice-topman Werner Hilse acht organisatie van de boeren een doorslaggevende factor voor meer welvaart en ontwikkeling. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan belangenbehartigingsinstellingen, zoals het Bauernverband er zelf een is, maar ook aan producentenverenigingen en machineringen ofwel mechanisatiecoöperaties.

'Een wereld zonder honger'

Het concept van het ministerie van ontwikkeling en economische samenwerking in Berlijn heeft de titel 'Een wereld zonder honger' meegekregen. De beschikbare financiële hulp wordt in het kader daarvan niet primair verleend aan overheden, maar aan economische partners. Bovenaan de agenda staat dat de boeren en boerinnen ervaringen kunnen delen en kennis uitwisselen.

Belangrijk aspect van het nieuwe concept is tevens dat de jongeren in de door armoede en ondervoeding geteisterde gebieden in Afrika een toekomstperspectief wordt geboden.<br /><em>Foto: AFP </em>
Belangrijk aspect van het nieuwe concept is tevens dat de jongeren in de door armoede en ondervoeding geteisterde gebieden in Afrika een toekomstperspectief wordt geboden.
Foto: AFP

Moderniseringsproces doorlopen

Veelbelovende resultaten in de strijd tegen de honger zouden kunnen worden bereikt als de landbouw in Afrika ten zuiden van de Sahara een moderniseringsproces zou doorlopen, zo is het Bauernverband overtuigd. Hilse: "Daartoe behoort een aan de situatie in de afzonderlijke landen aangepaste mechanisering van de landbouw en een betere opleiding op alle gebieden, van de teelt van cultuurgewassen tot de veehouderij. Met aan de standplaats en de gewassen aangepaste maatregelen bij de bemesting en de gewasbescherming, kunnen grotere oogsten en een hogere kwaliteit worden behaald."

'Als we de problemen niet daar ter plaatse oplossen, komen de problemen naar ons.'

Tegengaan van vluchtelingenstromen

Belangrijk aspect van het nieuwe concept is tevens dat de jongeren in de door armoede en ondervoeding geteisterde gebieden in Afrika een toekomstperspectief wordt geboden. Daarbij gaat het om landen als onder meer Senegal, Niger en Rwanda. Het tegengaan van vluchtelingenstromen richting Europa staat daarbij voor minister van ontwikkeling Gerd Müller centraal. "We hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niet duizenden mensen de levensgevaarlijke vlucht door de Sahara en over de Middellandse Zee gaan maken. Samen met onze Afrikaanse partners moeten we meer in scholen, opleiding en werkgelegenheid voor de jonge Afrikaanse generatie investeren. Als we de problemen niet daar ter plaatse oplossen, komen de problemen naar ons", verklaart Müller.

De Duitsers hopen dat met name de EU meer gaat doen aan de aanpak van het vluchtelingenprobleem bij de bron. Duitsland zelf besteedt dit jaar € 7,4 miljard aan ontwikkelingshulp en wil binnen afzienbare tijd naar een aandeel van 0,7% van het bruto nationaal inkomen. Dat betekent dat het budget nog verder wordt opgekrikt naar meer dan €10 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.