Home

Achtergrond

Drones kunnen Nieuw-Zeeland €2 miljard besparen

Veehouder Neil Gardyne in Nieuw-Zeeland zet sinds enige tijd drones in om zijn schapen in de gaten te houden. Daardoor hoeft hij er niet meer zo vaak met de quad op uit.

Ook voor rundvee en herten zijn de mogelijkheden groot in Nieuw-Zeeland. Op termijn kan het monitoren van vee de boeren in dat land bijna €2 miljard besparen. 
Neil Gardyne en zijn zoon Mark (16) kwamen op het idee een drone te gebruiken tijdens het zien van een documentaire over de oorlog in Afghanistan. Mark verdiepte zich in de mogelijkheden en presenteerde zijn bevindingen aan zijn ouders Neil en Philipa.

De familie importeerde een zogeheten Hexocopter uit de Verenigde Staten, een drone van Chinese makelij. Kosten: ruim €2.500. Deze blijkt in staat om zonder al te veel problemen de kudde schapen van de familie in de gaten te houden op de boerderij van 466 hectare in de Otama Vallei op het Zuidereiland.

Drone volgt uitgezette vluchtroute

Aanvankelijk was het de bedoeling om de drone alleen in te zetten boven moeilijk toegankelijke gebieden. Zo konden ze zien of zich daar pasgeboren lammeren bevonden. Inmiddels is gebleken dat de drone nuttig is voor het gehele gebied van de boerderij.

De drone volgt een van tevoren uitgezette vluchtroute, met behulp van een aantal coördinaten. Zoon Mark bevestigde een GoPro-camera op de drone. Het apparaat kan livebeelden of opnames door naar een laptop of iPad sturen. Op een iPad zijn de coördinaten voor de vlucht in Google Maps eenvoudig in te voeren.

'Extra ogen in de lucht'

"Wij hoeven nu niet zo vaak persoonlijk te controleren waar er problemen zijn", maakt Gardyne duidelijk, "We gebruikten onze quad bike 80% van de tijd voor niets. Het is een groot voordeel om deze extra ogen in de lucht te hebben. Het stelt gerust en is bovendien veiliger. Mijn vrouw en ik zijn in de laatste jaren beiden omgeslagen met de quad."

Het kost, arbeid meegerekend, €2,60 per kilometer om de quad te gebruiken in Nieuw-Zeeland. Op de boerderij van familie Gardyne werd dit vervoermiddel 11.000 kilometer per jaar ingezet. Sinds de komst van de drone heeft de familie het aantal kilometers met 20% gereduceerd. Gardyne streeft er naar dit tot 50% op te voeren. "Dat bespaart natuurlijk enorm op brandstof en onderhoud."

Dieren tellen met drone

Gardyne wil de drone bovendien voor andere toepassingen benutten. Daarbij denkt hij aan het tellen van dieren en het monitoren van onkruid, infrastructuur en voederplaatsen. Zelfs de vochtigheidsgraad van de weilanden wil hij uiteindelijk meten vanuit de lucht.

Neil ontving een subsidie van belangenorganisatie Meat+Lamb New Zealand voor zijn baanbrekende aanpak met de drone.
Sinds kort werkt hij samen met onderzoeksbureau AbacusBio. Er zijn proeven opgezet voor twee boerderijen: de proefboerderij van de universeiteit van Lincoln in Otago, Telford Farm en Lonestar Farms (met vestigingen goed voor 140.000 schapen en runderen). Diverse toepassingen worden een jaar lang uitgeprobeerd en gevolgd. "Dit moet ons leren welke mogelijkheden er zijn en hoe vaak dit in de praktijk wordt gebruikt", legt Nadia Mclean, consultant van AbacusBio, uit.

Meer weten? Bekijk dan deze video, waarin Neil en Mark Gardyne vertellen over het gebruik van een drone op hun bedrijf.

Foto

  • Gardyne wil de drone voor allerlei toepassingen benutten, zoals het tellen van dieren en het monitoren van onkruid, infrastructuur en voederplaatsen.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>

    Gardyne wil de drone voor allerlei toepassingen benutten, zoals het tellen van dieren en het monitoren van onkruid, infrastructuur en voederplaatsen.
    Foto: Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.