Home

Achtergrond

Dollar en pond leveren in

De euro heeft de afgelopen week terrein gewonnen tegenover de dollar en het pond.

De euro was donderdag bijna $1,13 waard en daarmee staat de ‘eenheidsmunt’ tegenover de Amerikaanse munt op het hoogste niveau sinds juni. De euro was 0,86 pond waard en dat was de hoogste waarde sinds de zomer van 2013. Voor exporteurs is een sterkere euro niet gunstig.

Het pond lijkt wat te herstellen, nu verkoopcijfers van Britse winkels meevallen. Wat betreft de dollar is het wachten nog steeds op een Amerikaanse renteverhoging. De kans daarop lijkt toe te nemen. Als geld in de VS weer wat duurder wordt, zal de dollar meer waard worden en dat is gunstig voor exporteurs. Het is wel ongunstig voor bijvoorbeeld veevoerbedrijven die veel agrarische grondstoffen die in dollars worden afgerekend inkopen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden ligt nog steeds stabiel rond -0,30%. Het tarief is vaak referentie voor leningen maar door (risico)opslagen betalen bedrijven in de praktijk nog steeds rente over geleend geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.