Home

Achtergrond

Beurswinst K+S weer verdampt

Twee weken geleden schoot het aandeel K+S omhoog. Inmiddels is het optimisme verdampt. De kwartaalcijfers van de Duitse kaligigant viel beleggers tegen.

De mijnbouwgigant BHP Billiton droeg bovendien bij aan de donkere wolken boven de kunstmestmarkt, door officieel in twijfel te trekken of een nieuwe kalimijn in Canada wordt afgebouwd. Het Australische bedrijf investeerde al $2,6 miljard, maar vreest nu dat het project niet rendabel wordt.

K+S is in de afgelopen 12 maanden in waarde gehalveerd. Naast de algehele malaise op de kalimarkt die volgt op een lage graanprijs, spelen milieuzorgen. Bij een mijn van K+S is de productie herhaaldelijk stilgelegd, vanwege vervuiling door de mijn. Ook werpen analisten niet voor het eerst de vraag op of K+S in de toekomst wel kan concurreren met Canada, Rusland en Wit-Rusland, waar de kostprijs lager is.

WH Group ziet koers met 7% stijgen

De winnaar van de week is zonder twijfel WH Group, dat op weekbasis zijn beurskoers met ruim 7% zag stijgen. Het Chinese vleesconcern profiteert van de sterke resultaten van zijn Amerikaanse dochter Smithfield Foods. De onderneming zag de nettowinst het tweede kwartaal toenemen van $104 miljoen naar $138 miljoen, bij een gelijkblijvende omzet.

Het aandeel staat op de beurs in Hongkong nu op het hoogste niveau sinds oktober 2014. De aandelen van vleesreuzen Tyson Foods en JBS daalden juist in waarde. Waar WH Group volledig is toegewijd aan de productie van varkensvlees, bieden Tyson en JBS een breed assortiment. Tyson won twee weken geleden flink terrein nadat het bedrijf, dankzij goedkope runderen en veevoer, goede resultaten boekte. Nu pakken aandeelhouders waarschijnlijk hun winst.

JBS wordt op de beurs in Brazilië heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. De vleesexporten lopen goed door, maar binnenlands is een politieke en economische crisis gaande. Beleggers reageerden in elk geval niet enthousiast of negatief op het besluit van de onderneming om de belangrijkste beurskoers naar New York te verhuizen en haar huisvesting naar Ierland.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van WH Group in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.