Home

Achtergrond 3141 x bekeken 10 reacties

Ben Haarman: ‘Overleg gaat altijd voor actie’

LTO Noord reorganiseert. De provinciale besturen van Gelderland en Overijssel gaan op in Regio Oost. Ben Haarman uit Raalte wordt per 15 augustus voorzitter van het nieuwe regiobestuur. Hij omschrijft zichzelf als een verbinder en reageert op acht dilemma’s.

Ben Haarman komt als voorzitter van Regio Oost van LTO Noord niet uit de lucht vallen. Als landbouwbestuurder heeft hij namelijk al een lange loopbaan achter de rug. Zo was hij de laatste jaren voorzitter van de afdeling Salland. In de gemeente Raalte fungeerde hij als wethouder (CDA). Haarman is mede-eigenaar van een varkensbedrijf in Moldavië, op zijn boerderij in Raalte teelt hij voedergewassen voor een geitenbedrijf.

Ben Haarman: "Het zal nooit lukken om iedereen te overtuigen lid te worden van LTO. Maar je moet het altijd proberen."</p>
<p><em>Foto: Michel Velderman</em>
Ben Haarman: "Het zal nooit lukken om iedereen te overtuigen lid te worden van LTO. Maar je moet het altijd proberen."

Foto: Michel Velderman

Boer of bestuurder?

"Ik ben boer én bestuurder. Voor een agrarische bestuurder is het belangrijk om de uitdagingen waar onze sector voor staat aan den lijve te ervaren. Ik zeg niet dat het ondernemerschap een must is voor een boerenbestuurder, maar het heeft wel veel voordelen als je de pijn en de vreugde van het vak iedere dag zelf meemaakt."

Overleggen of actievoeren?

"Vanuit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat praten en overleggen meer oplevert dan actievoeren. In het verre verleden ben ik weleens met de trekker de straat op gegaan – ik weet echt niet meer waar het over ging – en heb ik ook weleens een actie georganiseerd. De sector mag best laten zien dat ze er is en luid en duidelijk laten horen dat er iets moet gebeuren. Maar als laatste redmiddel. Overleg gaat altijd voor."

Coöperatief of particulier?

"Ik ben een echte coöperatieman. Ben ervan overtuigd dat coöperaties van grote meerwaarde zijn voor boeren en tuinders. Tegelijkertijd is het goed dat er in de toeleverende en verwerkende industrie ook particuliere bedrijven zijn. Dat houdt de coöperaties scherp."

Europees landbouwbeleid: aanpassen of afschaffen?

"Aanpassen! Groot manco aan het Europese landbouwbeleid is dat de regels niet overal gelijk zijn. Ondernemers in Nederland hameren er terecht op dat er een gelijk speelveld moet komen. Neem nou de klepkeuring waar onze varkenshouders mee te maken hebben, zoiets kennen ze elders in Europa niet. Door keuringskosten en extra regelgeving verslechtert onze concurrentiepositie. Terecht dat de georganiseerde landbouw politici in Den Haag en Brussel hierop aanspreekt."

Handelsverdrag TTIP: tekenen of verscheuren?

"De onderhandelingen lopen, dus er zijn nog mogelijkheden om de afspraken over handel tussen Europa en de VS te verbeteren. En dat is ook nodig. Het kan niet zo zijn dat boeren en tuinders in de Europese Unie aan hoge milieu- en welzijnseisen moeten voldoen en dat tegelijkertijd producten binnenstromen die niet aan die eisen voldoen. Er zitten bij deze onderhandelingen veel partijen aan tafel en daarom is het niet makkelijk om resultaat te boeken. Maar er is nog tijd en dus moet alles op alles worden gezet om de boerenbelangen met nog betere argumenten op tafel te leggen."

Kostprijs omlaag of productie omhoog?

"Ik gebruik liever de term efficiency. Wie boer wil blijven, moet efficiënt produceren. Verlaging van kostprijs is een van de instrumenten. Daar kan de ondernemer zelf iets aan doen, maar ook de overheid heeft hierin een taak. Verhogen van de productie per dier of hectare kan overigens ook leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering. Helaas is productieverhoging in dit land steeds lastiger . Daarom moet er ook meer aandacht komen voor wat de markt vraagt."

Martijn van Dam of Henk Bleker?

"Daar doe ik geen uitspraak over. Het is ook niet van belang wat ikzelf van die mannen vind. Op dit moment hebben we te maken met staatssecretaris Van Dam en moeten we met hem dealen. Punt uit. Bij belangenbehartiging in Den Haag gaat het om de kwaliteit van je argumenten, de politieke kleur van de bewindsman maakt bij de onderhandelingen minder uit."

Niet-leden: overtuigen of accepteren?

"Het zal nooit lukken om iedereen te overtuigen lid te worden van een landbouworganisatie. Maar je moet het altijd proberen. Een goede communicatie is daarbij uitgangspunt. Luisteren naar je achterban en vooral ook goed uitleggen dat het niet altijd lukt om 100 procent van je eisen te verwezenlijken. De agrarische sector heeft het niet alleen voor het zeggen, we moeten ook concessies doen. Als boeren niet voor het collectief willen gaan, tja, dan moeten ze maar geen lid worden."

Laatste reacties

 • gjh

  grappig dat hij zegt te luisteren naar de achterban ! Ik zie het meer als een onzin verhaal met zoals altijd geen inhoud. een echt lto verhaal veel woorden en geen inhoud en mee lopen met de rest.

 • Bennie Stevelink

  @gjh die kampioen inhoudsloos reageren is vindt dat het verhaal van Ben Haarman niet genoeg inhoud heeft..........

 • agratax(1)

  @gjh. Dat je dit verhaal "echt LTO"noemt, mag waar zijn. Maar het verhaal zou ik eerder met de politiek vergelijken". Veel woorden en weinig duidelijke uitspraken waar de kiezer of het lid iets mee kan.

 • Farmer4life2

  Als boeren moeten we meer collectief denken. Zowel op inkoop als macht creëren in de verkoop.

  Ja, marktmacht dat is belangrijker dan een goede prijs, met macht kun je een goede prijs bepalen.

 • zon

  Bij LTO blijven ze door overleggen,terwijl het beter is om na mislukt overleg eens de hakken in het zand te zetten.

 • eg wel

  Ik ben een echte coöperatieman.
  Goed dat er particuliere bedrijven zijn. Dat houdt de coöperaties scherp.

  Een echte L.T.O. er

 • info36

  De kostprijs omlaag? In Nederland? Door toedoen en het slappe beleid van LTO is o.a. de pachtprijs de pan uit gevlogen. Hoe kun je in de Flevopolder een hectare mais telen met een pacht van ruim 1200 euro? Alles wat essentieel is in de landbouw is maar op zijn beloop gelaten. Ook de veel te krappe bemestingsnormen. Voor die belangrijke dingen hebben we krachtige bestuurders nodig met visie.

 • g.timmermans1

  Als ik dit verhaal lees sterkt mij de beslissing 12 jaar geleden het lidmaatschap op te zeggen. We hebben een sector om trots op te zijn, wereldwijd wordt er naar ons gekeken. Bestuurlijk hebben we gebrek aan top ondernemers, met een staat van dienst. Dit soort baantjes jagers is de ondergang.

 • edke

  We zullen zien of Ben Haarman ook zo'n ja knikker is net als zijn collega bestuurders

 • DJ-D

  Hopen dat hij wel in de gaten heeft dat anti's hem willen piepelen en alle onderzoeken waarop beleid wordt gemaakt suggestief en flauwekul zijn.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.