Home

Achtergrond 4 reacties

'Altijd in dialoog blijven’

Schapenhouder Nico Verduin is vanaf volgende week regiovoorzitter West van LTO Noord. Hij omschrijft zichzelf als een marktgerichte ondernemer die als boerenbestuurder de dialoog zoekt met politieke en samenleving. Zijn doel: meer ruimte voor bedrijfsontwikkeling.

Nico Verduin steekt onmiddellijk van wal, nog voor de eerste vraag is gesteld. Hij omschrijft zichzelf als diplomaat, een verbinder, als een boerenbestuurder die zoekt naar partnerschappen in de agrarische ketens. Samenwerking, daar gaat het hem om, zeker ook met maatschappelijke organisaties. “Verwacht van mij geen grootse uitspraken over landbouwpolitiek. Daar ben ik niet zo van.”

Melkschapenbedrijf

Verduin (53) is benoemd tot voorzitter van het regiobestuur West van LTO Noord. Vanaf 1 september stuurt hij de organisatie aan in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Voor de reorganisatie van LTO Noord was hij onder meer voorzitter van het provinciaal LTO-bestuur van Noord-Holland.

Samen met zijn vrouw heeft Verduin een melkschapenbedrijf in het Noord-Hollandse Andijk. De melk laten zij verwerken tot Goudse kaas. De marketing en verkoop doet hijzelf.

Verduin hecht eraan dat zijn invalshoek als voorzitter helder en scherp wordt omschreven. “Laat duidelijk zijn, het aantal boeren en tuinders wordt steeds kleiner, maar de economische en maatschappelijke impact van onze sector is enorm. Wij kunnen het ons niet permitteren om frontaal in de aanval te gaan. In dialoog met politiek en samenleving moeten wij ruimte voor bedrijfsontwikkeling creëren. Ik verwacht geen applaus, maar doe wat nodig is. Graag in samenwerking met onze leden. Laat maar horen wat er moet gebeuren, ik luister.”

Hoewel hij op dit moment geen stevige uitspraken wil doen, leggen we hem toch enkele stellingen voor.

Stelling: Ik ben een boer in hart en nieren

“Ben ik zeker. Op mijn 37e heb ik er bewust voor gekozen om toch boer te worden na omzwervingen in de periferie van de landbouw. Ik wilde zelf iets maken, de zelfstandigheid sprak mij aan, en zeker ook het wonen en werken bij ons gezin. Nooit spijt van gehad, integendeel. We doen de marketing van onze kazen zelf. Ik ben marktgeoriënteerd, en dat is zeker van toegevoegde waarde voor mijn voorzitterschap. Ik merk dagelijks dat de samenleving verandert. De consument wordt kritischer, stelt steeds hogere eisen. Of het nu gaat om dierwelzijn, milieu of klimaat. Wij moeten meebewegen, maar daarvoor is wel ontwikkelingsruimte nodig.”

Nico Verduin: "Ik verwacht geen applaus, maar doe wat nodig is."</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Nico Verduin: "Ik verwacht geen applaus, maar doe wat nodig is."

Foto: Henk Riswick

Stelling: De organisatiegraad in de sector moet omhoog

“Ik zeg: agrarische ondernemers horen lid te zijn van een brancheorganisatie. Welke organisatie dat is, maakt mij niet echt uit. Als individuele ondernemer maak je weinig klaar. Een klein voorbeeld: in West-Friesland heeft de LTO-afdeling jarenlang gestreden voor een nieuwe weg zodat het landbouwverkeer niet meer door het dorp Opperdoes hoeft te rijden. Is eindelijk voor elkaar. Om de overheid zover te krijgen, moet je als sector sterk zijn georganiseerd.”

Stelling: Het is nu tijd voor een fusie tussen LTO en sectorale vakbonden

“Er worden stappen in die richting gezet, mooi. Maar fusie is voor mijn geen doel. Als fusie leidt tot een lagere organisatiegraad spannen we het paard achter de wagen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat je bereikt. Als dat via samenwerking tussen verschillende organisaties kan, is het mij ook goed. Voor een effectieve belangenbehartiging is het niet per se noodzakelijk om samen te gaan.”

Stelling: De consument is belangrijker dan de burger

“Nee, ze zijn even belangrijk. Het allerbelangrijkste is dat wij – LTO, de agrarische industrie, alle boeren en tuinders – de samenleving informeren over onze bedrijfsvoering. Ik schrik van de achterhaalde beelden bij consumenten, politici en maatschappelijke organisaties over onze manier van werken. Op basis van oude beelden worden nu beslissingen genomen. Aan ons allen de taak om het echte verhaal rond te vertellen.”

Stelling: In actie tegen TTIP

“Tja. Als regiovoorzitter ben ik hierover niet aan zet, dus laat ik daar niet veel over zeggen. Alleen dit: de agrarische sector in Nederland trekt over het algemeen profijt van handelsakkoorden. De randvoorwaarden zijn wel cruciaal. Laten we vertrouwen hebben in onze vertegenwoordigers die dat voor elkaar proberen te krijgen."

Laatste reacties

 • ........

  Een ouwe rot in het vak , iemand die precies weet hoe de lto hazen lopen , een logische keuze....

 • Bennie Stevelink

  Er is een opmerkelijk verschil tussen Verduin en de meeste andere boeren. De meeste boeren zouden van de schapenmelk zelf kazen maken die vervolgens door de kaashandelaar vermarkt worden. Verduin heeft echter het maken van kazen uitbesteed aan anderen, maar de verkoop doet hijzelf. Hij heeft blijkbaar beter dan de meeste boeren in de gaten waar wél en waar géén geld mee verdient wordt.

 • alco1

  Voor de regio een prima man.
  De benoeming voor het landelijke beleid wordt cruciaal.

 • boer drenth

  het begin is al niet veel belovend. altijd in dialoog blijven .Bij voorbaat al verloren positie. Veel sterkte.

Of registreer je om te kunnen reageren.